Cadmus fordítás Cadmus
Régészet

2018. 03. 18.

A Szíriai-Magyar Régészeti Misszió 2017-2018-as terepmunkái

2018. 03. 18.

A Szíriai Régészeti Főigazgatóság és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem közös kutatási és képzési programjaként működő Szíriai-Magyar Régészeti Misszió sikerrel zárta a 2017. tavaszi, nyári, őszi és a 2018. év téli terepi munkáit az UNESCO Világörökség Crac des Chevaliers várában. A négy szezon folyamán a magyar kollégák és hallgatók mellett számos helyi szíriai szakember vett részt a kutatási munkálatokban.

Emellett az EMMI támogatásának köszönhetően, sor került a vártemplom tetőszerkezetének vízszigetelésére, illetve helyreállítására a specializálódott KÖVÉG Kft. közreműködésével. Az elmúlt évben a vár több területén folytattunk építészeti felméréseket és régészeti feltárásokat, melyek elsősorban a vártemplom környékére koncentráltak. Ezek alapján vált lehetővé a felújítások megtervezése és kivitelezése. A tavaszi és a nyári szezonok során a templom teteje került feltárásra és dokumentálásra, majd ezt követően a nyár folyamán az előtte található kisudvar, ahol sok érdekes régészeti jelenség látott napvilágot.

Előkerült a vízellátási és vízelvezetési rendszer számos maradványa, vízgyűjtő csatornák, medencék, ciszternák, vízelvezető csatornák, valamint egy ólomból készült feltételezhetően nyomóvizes vezeték maradványa. Ugyanitt kereszteskori sírokat és későbbi muszlim temetkezéseket is feltártunk. A Misszió tagjaként érkező Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem csapatának közreműködésével elkészült a vártemplom alakhelyes, 3D felmérésen alapuló műemléki dokumentációja, illetve folyamatosan zajlott a háború alatt megsérült építészeti szerkezetek részletes felmérése, melyek alapján lehetőség nyílik a későbbi helyreállítások megtervezésére és kivitelezésére. Novemberben a templom melletti teremben nyitottunk leletanyagban gazdag szelvényeket, ahol korábbi építési periódusok emlékeit sikerült megtalálni.

,

Ezalatt a környék mészköveit használva helyreállítottuk a templom DNy-i sarkán a mostani háborúból származó sérüléseket is. Az őszi szezon során megvalósult a kápolna szigetelése, majd a téli ásatás időpontja alatt elkészült az új burkolata is. Februárban a belsővár D-i területén végeztünk kisebb feltárást, valamint folytattuk a vár gazdag vízgazdálkodási rendszerének felmérését és dokumentálását. A régészeti kutatások mellett folyamatosan zajlott a vártemplom keresztes kori falképeinek állapotfelmérése, és vizsgálata, amely a részletes tudományos restaurátori dokumentáció alapját jelenti. A sűrű kutatási program mellett lehetőségünk nyílt arra is, hogy betekintést nyerjünk a Crac des Chevaliers alatt elterülő Wádí al-Naszára, azaz a Keresztények völgye életébe, valamint módunk nyílt kisebb kirándulásokat tenni a tengerparti régió más fontos emlékeinél, és felkeresni a mesés Damaszkuszt is.

Mindezek mellett természetesen gyakran meglátogattuk a testvérvárunkban, Margatban zajló kutatásokat, és az ott dolgozó kollégák is rendszeresen bekapcsolódtak a Crac des Chevaliersben folyó munkálatokba. Ezúton szeretnénk megköszönni minden résztvevőnek az elkötelezett munkát, szíriai kollegáinknak és barátainknak pedig a viszonozhatatlan vendégszeretetüket és kedvességüket! A Szíriai-Magyar Régészeti Misszió Crac des Chevaliers-ben dolgozó csapata.

PPKE BTK Régészettudományi Intézet

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑