Cadmus fordítás Cadmus
Vélemény

2019. 04. 18.

A terroristák elleni harc még nem ért véget

2019. 04. 18.

Az Iszlám Állam elleni harc nem ért véget, Szíria keleti, sivatagi részén most is vannak elég aktív csoportjaik. Az utóbbi időben több rajtaütést is végrehajtottak szír kormánycsapatok és őket támogató milíciák ellen (a szíriai kormány oldalán harcoló legnagyobb palesztin csoport is tíz tagját vesztette el néhány napja egy rajtaütésben).

A képen Munther Al-Asszasz dandártábornok látható, a szír kormányhaderő egy vezető beosztású mérnöke. A közelmúltban fogták el őt is az Iszlám Állam fegyveresei a térségben, majd megölték.

Ő keresztény volt Al-Kuszarjból, négy napja temették el  szülővárosában.

A helyi keresztény közösség nagyon sokat szenvedett a háború folyamán. Al-Kuszarj a 2013-as ostroma miatt került a média figyelmébe, itt került először komolyabban bevetésre a Hezbollah Szíriában (a település Homsztól délnyugatra, a libanoni határ közelében fekszik, stratégiai jelentőségű pozícióban).

Arról a mainstream médiában nemigen esett szó, hogy a városka 2013-as visszafoglalása előtt az ott élő jelentős keresztény közösség tagjai ellen milyen súlyos visszaéléseket követtek el a várost elfoglaló szunnita radikálisok (emberrablások, gyilkosságok, végül 2012 júniusában gyakorlatilag az egész, még ott maradt közösség elűzése)

B. Stenge Csaba hadtörténész facebook oldala

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑