Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2017. 11. 14.

A török alvilág fejesei hamis szerb útlevelekkel utazgatnak

2017. 11. 14.

A szerb rendőrség még november 9-én letartóztatott egy török illetőségű férfit a délnyugat-szerbiai, túlnyomórészt muszlim bosnyákok által lakott Szandzsak régióban, akiről alappal gyanítják, hogy összejátszva egy vagy több helyi adminisztrációt kezelő közalkalmazottal, becslések szerint 300 török állampolgárnak készítettek hamis dokumentumokat.

Mintegy 10 000 euróért (3,3 millió forintért) bárki szerb úti okmányokat kaphatott, papíron szerb állampolgárrá válhatott – írja cikkében a Blic szerb újság. A lap rávilágít: manapság akinek pénze van, minden korlát nélkül vásárolhat magának neki tetsző okmányokat.

Ismert török bűnözők is a kuncsaftok között

Azok között, akik hamis szerb identitást szereztek maguknak, bőven akad olyan név, amelyek közismertek, hírhedtek a török alvilág köreiben. Ők hamis névvel ellátott valódi szerb útleveleket vásároltak, 10 000 eurót is megadtak érte. Ilyetén szabadon mozoghattak, utazgattak Európa-szerte, még úgy is, hogy az Interpol legkeresettebb bűnözőiként – az úgynevezett vörös listán – voltak körözött személyekként számontartva.

Vizsgálják a bűnözők kapcsolatrendszerét

Ha csak „sima” szerb útlevél kellett valakinek, álnév nélkül: kétezer eurótól felfelé indult a tarifa. Most a szerbiai nyomozó hatóságok felvették a kapcsolatot a török kollégáikkal és az EU más országainak rendőri szerveivel, de még azoknak az államoknak a belügyes illetékeseivel is, ahová a szerb állampolgárok belépéskor nem vízumkötelesek. Zajlik az információcsere nemcsak az útlevelek hamisításáról, hanem az általuk szabadon mozgó egyének beazonosításáról, az útvonaluk feltérképezéséről is.

Nem mostani a probléma

Előbb a szervezett bűnözés elleni szakhatóságok nyomoztak, majd az ügy átkerült a Novi Pazar-i főügyészséghez, amelynek a szakemberei a szerb elhárítás (BIA) ügynökeivel együttműködve göngyölítették fel az ügyet. Így tartóztatták le azt a török állampolgárságú Umit Jardmici (42) nevű férfit, akinél számos terhelő bizonyítékot sikerült lefoglalni. Az ügynökök birtokába kerültek a gyanúsított beszélgetéseit rögzített adatok és a vevőinek listája is. Az akció során letartóztattak négy szerb állampolgárságú, környékbeli közjegyzőt, anyakönyvvezetőt is, akiket kenőpénz elfogadásával és hivatalos okiratokkal való üzérkedéssel, valamint hivatali visszaéléssel vádolnak. Hárman közülük – akik elismerték a bűnösségüket – most szabadlábon védekezhetnek.

Nem zárható ki a migráció szerepe sem – szír dokumentumok is előkerültek

A világ feketepiacain, de különösen a balkáni térségben virágzik a hamis dokumentumok készítése és árusítása. Az utóbbi időben – amióta előbb Magyarország lezárta, majd fokozatosan az Európai Unió több országa is megszigorította az illegális határátlépést, a kontinenst ellenőrizetlenül elözönlő bevándorlók előtt – a legkeresettebbek a hamis szír dokumentumok és a nemzetközileg elismert gépkocsivezetői jogosítványok, amelyek révén szintúgy igényelhető menedék a jóléti nyugati országokban. Az árusításukat jobbára zárt Facebook-csoportok kommunikációjára építve végzik a bűnözők. Ezeknek a hamis dokumentumoknak, útleveleknek változó az áruk. Általában 1000 és 5000 dollár között mozognak.

Már a régi jugoszláv útlevél hamisítása is bevett gyakorlat volt

Amíg egy brit vagy norvég papír 650 eurót ér, addig akadnak olcsóbbak is: ilyen a finn és a portugál, amiért csak 500 eurót kérnek a hamisítók. A hajdani Jugoszláviából származó bordó, kommunista címeres úti okmány a világon a harmadik legkeresettebb és legtöbbet hamisított útleveleként vált hírhedté. Egy lopott vagy hamisított szocialista jugoszláv passzust már 1000 akkori német márkáért bárki megvásárolhatott. Hagyománya van a Balkánon az okmányok ipari méretű gyártásának.

A „Darknet” árlistája

Alvilági körökben köztudott, hogy a „Darkneten” à la carte módra bárki, akinek pénze van hozzájuthat különféle országok hamis útleveleihez. A teljesség igénye nélkül most ebből szemlézünk. Több mint 4000 eurót kérnek egy fals dán útlevélért. Valamivel olcsóbbak, 3600 euró körüliek a belga és holland úti okmányok. Egy árban van viszont a francia, a brit és a spanyol passzus, majdnem 3500 eurót kell adni értük. Az orosz útlevél 3000 eurót ér, a litván meg még ennél is olcsóbb: egy jó minőségű litván hamis útlevél potom 2964 euró, pont annyi mint a szintén „átdolgozott” ausztrál, kanadai és német okmányok. Egy egyesült államokbeli útlevél már csak 2000 euró. A sort a finn és a norvég hamis papírok zárják, szerény 1900 euró körüli ráfizetéssel – zárja alapos cikkét a Blic napilap.

Hirado.hu – Blic

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑