Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2019. 01. 05.

Abbász: Nincs több erőm harcolni, de nem fogom árulóként befejezni az életemet

2019. 01. 05.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke péntek este azt mondta, hogy az Izraellel kötött megállapodások veszélyben vannak, beleértve az oslói megállapodásokat és a biztonsági koordinációt is, a zsákutcába futó békefolyamatok miatt. Azt is közölte, hogy nem szándékozik tárgyalni Donald Trump amerikai elnök nagy érdeklődéssel várt béketervéről, mivel Amerika elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

„Három olyan üggyel foglalkozunk, amelyeket nem tudunk elfogadni: az USA-val fennálló helyzet, az Izraellel fennálló helyzet és a Hamásszal fennálló helyzet,” 

– mondta Abbász az újságíróknak az egyiptomi fővárosban tett látogatása során.

„Az ajtók az Egyesült Államok előtt zárva vannak,” – folytatta.

„Amíg az USA nem vonja vissza a palesztin nép ellen hozott döntéseit, egyetlen palesztinnak sem kell találkoznia az amerikai vezetéssel, függetlenül attól, hogy milyen szerepet töltenek be.”

Washington és a palesztinok között nagyon feszült a viszony. A Palesztin Hatóság megszakította a kapcsolatok többségét és nem hajlandó találkozni az amerikai kormány tisztségviselőivel, mióta Trump 2017 decemberében elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és tavaly májusban áthelyezte a nagykövetséget a városba.

Trump csapata a két ország közötti feszült viszony ellenére még mindig az általuk készített béketerv bemutatására készül, de hogy mit tartalmaz a terv és pontosan mikor mutatják be egyelőre rejtély.

Az amerikai kormány augusztus végén bejelentette, hogy közel 300 millió dollárral csökkenti az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynökségének korábban betervezett finanszírozását, és hogy már nem kívánja tovább támogatni a szervezetet. Helyette más csatornákat fog keresni a palesztinok segítésére. Szeptemberben pedig bejelentette a PFSZ washingtoni irodájának bezárását.

Abbász az újságíróknak azt is elmondta, hogy a Palesztin Hatóság átértékeli a zsidó állammal való biztonsági koordinációját és megállapodásait is.

A Trump-kormány 2018-ban minden támogatást megvont a palesztinoktól a biztonsági erőfeszítésekre szánt mintegy 42 millió dollár kivételével.

Az Izraellel régóta fennálló feszültségek ellenére a palesztin biztonsági erők és a Ciszjordániában működő izraeli hadsereg közötti biztonsági koordináció nagyon szoros, és kulcsfontosságú tényezője a két fél közötti kapcsolatnak.

„A jövő veszélyes. Nincs több erőm harcolni, de nem fogom árulóként befejezni az életemet, mondhatok nemet és a mellettem lévő palesztin nép is mondhat nemet,”

– közölte Abbász.

A Palesztin Hatóság elnöke az egyiptomi elnök, Abdel Fattah Al-Sisi meghívására érkezett Kairóba, hogy megvitassák a Hamász és Fatah közötti megbékélési erőfeszítéseket.

A Fatah tisztviselői azzal vádolják a Hamász hatóságait a Gázai övezetben, hogy hétfőn megakadályozták a Fatah tagjainak, hogy fáklyát gyújtsanak Gázavárosban a párt alapításának 54. évfordulója alkalmából.

A palesztinok két rivális kormány között vannak felosztva 2007 óta, amikor a Hamasz erőszakkal megszerezte magának a Gázai övezetet Mahmúd Abbász elnök Fatah pártjától, azóta Abbász csak az autonóm területek irányítására jogosult Ciszjordániában.

A Hamászt azonban nagyon meggyengítette az izraeli és egyiptomi blokád, a három háború, amit Izraellel vívott és a nemzetközi elszigeteltség. Gáza gazdasága romokban, a lakosság súlyos villamos energia és ivóvíz hiánnyal küzd.

Izrael a blokáddal akadályozza meg, hogy a iszlamista szervezet fegyvert vagy alagút építéshez használt árut csempésszen be Gázába. Ezért a Gázának szánt árucikkeket először Izraelbe kerülnek ellenőrzés céljából, majd a palesztin területre szállítják a biztonsági kockázat elhárítását követően.

Egyiptom pedig az év nagy részében zárva tartja a közös határát Gázával.

A Katartól a Hamásznak szánt hat havi elosztásban érkező összesen 90 millió dollárt – az elszegényedett területeken és azok környékén dúló feszültségek enyhítésére irányuló erőfeszítésként – a Palesztin Hatóság nem nézi jó szemmel, a készpénzt szállító küldöttet egyenesen “gengszter”-nek és “csempész”-nek kiáltotta ki.

Az izraeli jóváhagyással történt pénzszállítmány valószínűleg része egy megállapodásnak, mely szerint az övezetre kivetett blokád enyhítéséért cserébe a készpénz szűkében lévő Hamász véget vet a határokon átnyúló, gyakran erőszakos tiltakozásoknak.

Újkelet.live

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑