Cadmus fordítás Cadmus
Afrika Fotó: Reuters Menedékkérők milliói indulhatnak útnak a fekete kontinensről

2017. 10. 31.

Afrikai Hadsereg létesülhet a migráció megfékezéséért

2017. 10. 31.

Amerika rábólintásával megvalósulhat a Száhel-övezet megerősítése.

Egy fontos lépéssel jutott közelebb Franciaország ahhoz a diplomáciai törekvéséhez, hogy már az afrikai kontinensen megkezdhesse az Európába igyekvő gazdasági menekültek feltartóztatását, Párizs ugyanis az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) hétfői találkozóján meggyőzte az Egyesült Államokat, hogy anyagi hozzájárulással támogassák egy afrikai hadsereg felállítását.

Niger, Mali, Mauritánia, Burkina Faso és Csád, vagyis a G5 Száheli Erők még nyáron jelentették be, hogy egy ötezer katonát számláló közös haderő összeállításán dolgoznak, amely a Száhel-övezetben erősödő szélsőségesekkel és az embercsempészekkel venné fel a harcot. Az ENSZ júniusban egyhangúan üdvözölte az afrikai országok erőfeszítését, a szervezet azonban – az USA ellenzése miatt – akkor úgy döntött, nem járul hozzá anyagilag a haderő felállításához.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter azonban a hétfői New York-i gyűlést követő sajtótájékoztatón bejelentette, Párizs kitartó diplomáciai nyomásgyakorlásának köszönhetően hatvanmillió dollárral támogatják a bizonytalan afrikai régió megszilárdítását.

A Száhel-övezet a Szaharától délre fekvő félsivatagos, a világ egyik legszegényebb régiójaként számontartott terület, amely Szenegáltól Szudánig keresztülszeli Afrikát. Az övezetben található Szenegál, Mauritánia, Mali, Burkina Faso, Niger, Csád, Szudán, valamint Nigéria, Dél-Szudán, Algéria és Eritrea bizonyos részei is hozzá kapcsolódnak.

Ezen országok lakossága meghaladja a 127 millió főt, az ENSZ demográfiai tendenciái alapján a népesség rohamosan növekszik, és 2030-ra elérheti a 200 millió főt, 2050-re pedig akár a 340 millió főt is.

A térségen ráadásul csempész- és migrációs útvonalak haladnak keresztül az észak-afrikai országok, elsősorban a káoszba fulladt Líbia felé, ahonnan aztán a menekültek a Földközi-tengeren keresztül Európa felé folytatják útjukat.

A számok magukért beszélnek: Líbia egy korábbi, brit diplomatája szerint máris egymillió menedékkérő van úton az öreg kontinensre. Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke hétfőn egy afrikai Marshall-terv létrehozására tett javaslatot, és közölte: a népességrobbanás következtében 2050-re két és fél milliárd ember, többségé-ben fiatal él majd Afrikában, akiknek meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy a jövőben szülőföldjükön boldogulhassanak.

Párizs szerint a G5 Száheli Erők éves büdzséje körülbelül 423 millió euró lenne, eddig azonban csupán 108 millió euró állt rendelkezésre, amelyben már az öt afrikai ország összesen 50 millió eurója is benne van.

Orientalista.hu – Magyar Idők

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑