Cadmus fordítás Cadmus
Algéria

2018. 07. 05.

Algír miniszter: a kereszténység terjeszkedésével állunk szemben

2018. 07. 05.

Tagadta az algériai vallásügyi miniszter, hogy templomokat zártak volna be az ország egyes tartományaiban. Viszont a kereszténység erőteljes terjeszkedésére figyelmeztetett.

Mohamed Issa algír vallásügyi miniszter szerint hamisan azok a vádak, amivel a kormányt illetik, miszerint keresztény templomokat zárattak volna be az észak-afrikai országban.

Issa szerint a bezárások kizárólag olyan oktatási és kereskedelmi intézményekre vonatkoztak, amiket keresztény egyesületek illegálisan imahelyként használtak.

A keresztény templomok tovább működhetnek a törvényes keretek között – mondta Issa, majd kifejtette, hogy országának szembesülnie kell a kereszténység terjedésével.

Az algír keresztény egyesületek külföldről kapják az anyagi támogatást, erőteljesen térítenek a muszlimok között, és nem tartják tiszteletben a törvényeket – mondta az algír miniszter.

Algériában külön törvény szabályozza a nem muszlim vallás gyakorlását. A 2006 februárjában elfogadott törvény szerint szigorúan tilos tömeges imádkozást gyakorolni a nem muszlim hitűeknek olyan helyeken, amelyek nem rendelkeznek érvényes engedéllyel. Ennek értelmében az algír keresztények nem imádkozhatnak a templomon kívüli keresztény intézményekben.

A törvény szerint, aki ezt megszegi, egymillió algír dinár (3,5 millió forint) pénzbüntetéssel és öt év szabadságvesztéssel sújthatják.

Az Algériában működő keresztény szervezetek viszont mindennek az ellenkezőjét állítják. Szerintük az algír hatóságok február óta több templomot zárattak be Wahran, Tizi és Bizsajah tartományokban.

Legutóbb a hatóságok Wahran tartományban zárattak be két protestáns templomot. Az emberi jogi és keresztény civil szervezetek tiltakozásának ellenére a vallásügyekért felelős igazgatóság nem járult hozzá, hogy újból megnyissák a két templomot, mondván; azok nem rendelkeznek hivatalos engedéllyel.

S4C.news – Kassab Adonis

Forrás: Linga.org

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑