Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2017. 01. 19.

Amerikai, brit, francia tisztviselők szír kormány ellen harcoló terroristákat képeznek ki Jordániában

2017. 01. 19.

A damaszkuszi al-Rahibiyeh régióban működő héttagú militáns csoport a hadsereg koordinációjával elhagyta a terroristák irányítása alatt álló területeket és átadták fegyvereiket valamint lőszereiket a kormányerőknek, valamint beszámoltak arról, hogy egyes terrorista csoportokat amerikai, francia, olasz és brit katonatisztek képeztek ki Jordániában.

A fegyveresek egyike arról is beszélt, hogy a terroristák pénzügyi támogatást kapnak külföldről, ráadásul a nyugati államok együttműködnek az ISIS-el, és „a nyugati államok ISIS elleni támadásai teljes egészében csak látszat”.

isisMichael Fallon brit védelmi miniszter október végén bejelentette, hogy újraindítják a militánsok kiképzésének programját Szíriában, amelyet 2015-ben függesztettek fel.

A tervek szerint 20 kiképzőt telepítenének Szíriába vagy a Szíriával határos területekre, hogy a „szíriai mérsékelt ellenzéknek segítsenek elsajátítani azokat a készségeket, melyek az ISIS elleni harc folytatásához szükségesek”, jelentette a Sputnik.

“A mérsékelt ellenzékiek minden önkéntese szigorú ellenőrzési folyamaton megy keresztül és nemzetközi humanitárius jogból is kapnak oktatást. Az újoncokat a kiképzés megkezdése előtt biztonsági és egészségügyi szempontok alapján átvilágítják és a kiképzés közben és után is monitorozzák”, nyilatkozta a riportereknek Fallon.

A bejelentés szövege szerint elsősorban gyalogsági alapkiképzést, harctéri egészségügyi ellátást, valamint aknák és rejtett robbanótöltetek felismerésének és megsemmisítésének elsajátítását tartalmazza a kiképzés.

A programot 2015-ben felfüggesztették, miután ismertté vált, hogy a nyugati kiképzők által Törökországban felkészített militánsok közül nagyon kevés járt sikerrel a küldetése során, miután végeztek velük az ISIS vagy  Nuszra Front (más néven Fatah al-Sham Front) fegyveresei, vagy megadták nekik magukat, és megszerezték tőlük valamennyi vadonatúj amerikai fegyverüket és kommunikációs felszerelésüket.

A militánsok szíriai kiképzési programjában való amerikai részvétel mintegy 500 millió dollárba került, és Barack Obama amerikai elnök leállította, miután a részletek ismeretében világossá vált, hogy a 15.000 militáns frontra küldését célzó program alig egy maréknyi katonát tudott kitermelni.

Amerikai parancsnokok elismerték, hogy küzdelmes egyáltalán olyan militánsokat találni, akik csak az ISIS ellen akarnak harcolni, a szíriai hadsereggel szemben pedig nem.

A brit védelmi minisztérium még mindig elhiszi a mérsékelt ellenzékiekről szóló történetet miközben tagadja, hogy azok a harcosok terroristák. Ezzel szemben a jelentések szerint Obama elnök – noha ezt javasolták neki – nem akart több embert küldeni az egyre szélsőségesebbé váló szír militánsokhoz.

A mérsékelt ellenzékiekről való elképzelés kritikusai megfigyelték, hogy a katonai képességek és a fegyverek mind az ISIL, vagy más csoportok birtokába kerültek, ahogy a militánsok készségesen megadták nekik magukat a múltban.

A Telegraph szerint jelenleg mintegy 500 brit katona nyújt Irakban kurd és iraki erőknek kiképzést a Moszul ellen irányuló folyamatos offenzíva támogatásaként.

Orientalista.hu – (Persianews, FNA, Sputniknews)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑