Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2018. 03. 20.

Amerikai fegyvereket talált a török hadsereg Afrinban

2018. 03. 20.

A török kormány azzal vádolja Washingtont, hogy fegyverekkel támogatja a szíriai kurdokat az ország északi részén is, habár ennek ellenkezőjét állítja.

Amerikai fegyvereket hagyott hátra a kurd hadsereg a szíriai Afrínban – jelentette Ankara, miután a török csapatok több mint két hónapos ostrom után bevették a várost.

A török vezetés biztonsági okokkal indokolta az offenzívát mondván, hogy a közös határ túloldalát ellenőrző szíriai kurdok terroristák.

A török kormányfőhelyettes, Bekir Bozdağ arra emlékeztetett, hogy többször is kérték Washingtont, vegye vissza fegyvereit a szíriai kurdoktól, de ez nem történt meg. Úgyhogy megint a török katonáknak kell begyűjteniük az amerikai fegyvereket, amelyek többségét éppen Afrínban szedték össze. Hozzátette azt is, hogy a török csapatok nem rendezkednek be ott, nem lesznek megszállók. Az a dolguk, hogy megtisztítsák a térséget a terroristáktól, megteremtsék a hosszútávú béke feltételeit, majd ezután visszaadják a régiót valódi tulajdonosának. De csak azután, hogy kiűzték onnan a terroristákat – ismételte meg Bekir Bozdağ.

A Pentagon többször, még a török offenzíva kezdetét megelőző napon is cáfolta, hogy Washington fegyverekkel támogatná a szíriai kurdokat az ország északi részén. Az köztudott, hogy a terrorellenes nemzetközi koalíció legfőbb helyi szövetségesei a kurdok Szíriában és Irakban is, de a Pentagon szóvivője szerint fegyverrel, kiképzéssel és légi erejükkel csak a terrorellenes hadműveletekben résztvevő, most az Eufrátesz-völgyben harcoló kurd csapatokat segítik.

Törökország hosszú hónapokig fenyegetőzött azzal, hogy határvidéke védelmében támadást indít a Szíria északi részét ellenőrzése alatt tartó kurd milícia ellen, tekintettel arra, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt nevű török radikálisok szövetségeseinek, így terroristáknak tekinti őket is. Ez pedig azzal a veszéllyel fenyegetett, hogy a kurdokat támogató amerikai hadsereggel kerül szembe. Márpedig akkor a NATO két legnagyobb hadereje nézett volna farkasszemet egymással. Ez indokolja a török offenzívát megelőző washingtoni nyilatkozatokat.

Euronews

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑