Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2017. 09. 03.

Amerikaiak követik a magyar kormány példáját Irak újjáépítésében

2017. 09. 03.

Irak újjáépítésében és az üldözött közel-keleti keresztények támogatásában is a magyar kormány példáját követi a Kolumbusz Lovagok nevű amerikai katolikus jótékonysági szervezet – írja a Catholic News Service (CNS).

A katolikus portál kiemeli, a magyar kormány kétmillió dolláros támogatást biztosított az iraki Irbil érsekségnek, hogy a több mint félmilliárd forintból újjáépíthessék az Iszlám Állam által lerombolt templomokat, a keresztény közösségeket és hogy az üldözött keresztények hazatérhessenek otthonaikba.

“A lovagok a magyar kormány példáját követik”

– tudósít a CNS.

Nem az iraki érsekség megsegítése az egyetlen magyar humanitárius támogatás, az Orbán-kabinet milliárdos támogatást küld a Közel-Keletre, kórház és iskola építésére, szír keresztény egyházak és közösségek segítésére.

A magyar kormány példáját követve az amerikai Kolumbusz Lovagok nevű katolikus jótékonysági szervezet is iraki keresztény települések és közösségek újjáépítéséről döntött, a szervezet kétmillió dollárt juttat az iraki Karamdes kereszény városnak, amely 2014-ben az Iszlám Állam uralma alá került, a terrorista szervezet pedig több száz keresztény családot üldözött el a városból. A lovagok humanitárius támogatásáról a Catholic News Service számolt be, amely cikkében azt is hangsúlyozza, az amerikai szervezet a magyar kormány példáját követi.

“A terroristák meggyalázták a templomokat, a sírokat, fosztogattak és elpusztították a keresztények otthonait. Most biztosítjuk, hogy az elüldözött keresztény családok százai visszatérhessenek otthonaikba és segítsenek Irak pluralista jövőjének biztosításában” – mondta Carl Anderson , a Kolombusz Lovagok vezetője.

A CNS kiemeli, a magyar kormány is kétmillió dolláros támogatást biztosított az iraki Irbil érsekségnek, hogy a több mint félmilliárd forintból újjáépíthessék az Iszlám Állam által lerombolt templomokat, a keresztény közösségeket és hogy az üldözött keresztények hazatérhessenek otthonaikba, Mosul közelébe.

“Azok a családok, akiknek korábban el kellett hagyniuk otthonaikat, a magyar kormány támogatásával térhettek haza. Ez a példa is bizonyította a lovagoknak, hogy az otthonok újjáépítése elősegíti a családok hazatérését.Egy család áttelepítésének költsége mintegy kétezer dollár. Ezek a keresztény közösségek értékes kincsei az egyháznak. Joguk van élni” – idézi a CNS Andersont.

A lovagok már több mint 13 millió dollárt juttattak Közel-Keletre, a szervezet munkáját Ferenc pápa is elismerte és dicsérte, Pietro Parolin bíboros pedig köszönőlevelet küldött a Kolombusz Lovagoknak elkötelezettségükért, a keresztények támogatásáért.

A CNS cikkben méltatott magyar iraki támogatás nem az egyetlen humanitárius dotáció, az Orbán-kabinet milliárdos támogatást küld a Közel-Keletre, kórház és iskola építésére, szír keresztény egyházak és közösségek segítésére. Korábban 1,2 milliárd forintot utalt a kormány az üldözött közel-keleti keresztények megsegítésére – a pénzből segítik az iraki Telskuf városának újjáépítését, de az antióchiai szír egyházak is támogatást kapnak. A kormány ezzel is segíti ezen közösségek helyben maradását.

A szír katolikusok vezetője januárban Orbán Viktor meghívására látogatott Magyarországra, előadást tartott a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, ahol „egyházának súlyos helyzetéről és a közel-keleti keresztények szenvedéseiről” is beszélt. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára korábban arról beszélt, Magyarország idővel a keresztényüldözés ellen fellépő szervezetek központjává és támogatójává válik.

Pestisrácok.hu – CNS

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑