Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2018. 05. 19.

Amerikát és Iránt bíráló pártszövetség nyerte az iraki választásokat

2018. 05. 19.

A Muktada al-Szadr síita hitszónok vezette Al-Szairoun nevű pártszövetsége nyerte a május 12-én tartott iraki parlamenti választásokat – derült ki a hivatalos végeredményekből, amelyeket szombatra virradóra tett közzé a választási bizottság.

Ez a pártszövetség 54-et szerzett a 329 helyből álló parlamentben. Muktada Al-Szadr az egyetlen síita iraki politikus, aki kampányában bírálta mind az Egyesült Államokat, mind Iránt, s ez gyümölcsöző taktikának bizonyult.

A nagyhatalmú síita paramilitáris erőkhöz szorosan kötődő Fatah szövetség került a második helyre, 47 mandátumot birtokol majd a törvényhozásban. E szövetség élén Hádi al-Amiri egykori közlekedési miniszter áll, aki az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcokban az Irán által támogatott félkatonai csoportok egyik magas rangú parancsnoka volt.

Harmadik helyre került a Haider al-Abádi leköszönő kormányfő által vezetett Győzelem Szövetség, amely 42 parlamenti helyet hódított meg magának. A kurd autonóm területen a Maszúd Barzani vezette Kurdisztáni Demokrata Párt 25, a Kurd Hazafias Szövetség (PUK), pedig 18 parlamenti helyet szerzett.

Szadr Irak 2003-as amerikai megszállása előtt szinte ismeretlen politikus volt Irakban, de gyorsan a felszabadításból lett megszállással szembeni ellenállás jelképévé vált. Ő volt az első, aki síita milíciát szervezet az amerikai erők ellen, és két felkelést is indított ellenük. Emiatt akkor milíciáját, a „Mehdi hadseregét” Irak biztonsága legnagyobb kockázatának tekintették az amerikaiak. A bagdadi kormány és Washington mindig kiszámíthatatlan, önfejű politikusnak tartotta.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑