Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2023. 04. 07.

Arab és muszlim országok elítélik az Al-Aksza elleni izraeli agressziót

2023. 04. 07.

Az arab és a muszlim országok sorra adják ki az Al-Aksza mecset elleni izraeli agressziót elítélő nyilatkozatokat. Az ügyben már nyilatkozott Egyiptom, Jordánia, Indonézia, Malajzia és más országok is.

Ezen országok kijelentették, hogy kiállnak a palesztin nép mellett és elítélik a megszálló erők által elkövetett támadásokat.

Kedden éjjel az izraeli hadsereg betört a megszállt Jeruzsálemben lévő Al-Aqsa mecsetbe és bántalmazta az ott imádkozókat. Ramadán hónap lévén a támadás idején sokan tartózkodtak a mecsetben, köztük nők és gyerekek is.

Az izraeli agresszió során sokan megsebesültek és a hadsereg több palesztin polgárt letartóztatott.

Izraelt mint “megszálló hatalmat” tette felelőssé szerdai rendkívüli ülésén az Arab Liga (AL) a jeruzsálemi Templom-hegyen kialakult helyzetért, és óvott “a hívők érzelmeit sértő provokációktól”.

Kedd éjjel több száz palesztin elbarikádozta magát az al-Aksza mecset al-Kibli termében az épület “védelmében”: bezárták az ajtót és belülről akadályokkal zárták el az utat, majd a rendőrség jelentése szerint köveket és petárdákat dobtak a mecset kinyitását követelő izraeli rendfenntartókra. Ezután összecsapások robbantak ki az izraeli rohamrendőrök és a palesztinok között, a rendőrség mintegy 350 rendbontót őrizetbe vett.

Az AL sürgősséggel történő összehívását Jordánia kérte, miután egyeztetett Egyiptommal és palesztin aktivistákkal.
Jordánia és Egyiptom külön közleményben határozottan elítélte az incidenst, míg Szaúd-Arábia kijelentette: az al-Aksza mecset elleni izraeli “ostrom” aláássa a békére irányuló erőfeszítéseket.

A Jordánia által kinevezett, Waqf nevű iszlám szervezet, amely az al-Aksza mecsetet, az iszlám harmadik legszentebb helyét igazgatja, “a mecset mint kizárólagos muszlim imahely identitása és funkciója elleni egyértelmű támadásnak” minősítette a razziát.

Az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztériuma pedig közleményben határozottan elítélte a hatósági intézkedést.
“Az Egyesült Arab Emírségek felszólította az izraeli hatóságokat, hogy állítsák meg az erőszak eszkalációját, és tartózkodjanak a térségbeli feszültség és instabilitás növelésétől” – áll a dokumentumban.

“Mindkét oldal vezetőinek felelősen kell viselkedniük, és tartózkodniuk kell a feszültségnövelő lépésektől” – szögezte le Tor Wennesland, az ENSZ közel-keleti békefolyamatért felelős különmegbízottja.

“Nincs helye erőszaknak egy szent helyen egy szent időszakban” – írta a Twitteren a palesztin ügyek amerikai irodája.
Az iszlám böjti hónap, a ramadán a félidejénél jár, a zsidó húsvét, a pészah pedig szerda este kezdődik el.
Mélységes aggodalmát fejezte ki az al-Aksza mecsetnél folytatódó erőszak miatt John Kirby, a Fehér Ház biztonságpolitikai ügyekért felelős szóvivője, aki mindkét felet felszólította: tartózkodjon a helyzet elmérgesítésétől.

Kanada mélységesen aggódik az izraeli kormány “szenvedélyes retorikája” és az al-Aksza mecsetbeli erőszak miatt – jelentette ki Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szerdán, és a feszültség csökkentésére szólította fel a feleket. A kormányfő hangsúlyozta: Kanada mint Izrael közeli barátja mélységesen aggódik az izraeli kormány irányvonala miatt.

A német szövetségi kormány felszólított minden felet a templom-hegyi feszültség enyhítésére. “Aggodalommal töltenek el bennünket a múlt éjjel a jeruzsálemi Templom-hegyen, arab nevén az al-Haram es-Sarífon történt túlkapások. Az Izrael ellen a Gázai övezetből az éjjel indított rakétatámadásokat hasonlóképpen elítéljük” – jelentette ki szerdán Berlinben a német külügyminisztérium szóvivője.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Daily News Egypt, MTI)

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑