Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2019. 11. 12.

Assad: 2021-ben választások lesznek Szíriában

2019. 11. 12.

Szíriában 2021-ben általános választást tartanak, amelyen bárki jelöltetheti majd magát, aki csak akarja – ígérte Bashar Al-Assad szíriai elnök az orosz RT állami televízió által hétfőn sugárzott interjújában az MTI szerint.

Assad elnök aki másfél éve nem nyilatkozott külföldi médiának, azt mondta, hogy a szíriai konfliktus a harmadik világháború miniatűr modellje, közvetett szereplőkkel. A válság kiváltó oka szerinte az, hogy az Egyesült Államok igyekszik megőrizni domináns pozícióját a világban a feltörekvő hatalmakkal szemben.

Assad cáfolta, hogy a szíriai hadsereg  vegyi fegyvert vettek volna be, még azelőtt sem, hogy az ilyen típusú harci eszközöket 2013-ban, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) közreműködésével kivonták az országból. Szavai szerint  sohasem tudtak bizonyítékot találni erre.  Ezeket az állítások a Szíria elleni támadások ürügyéül szolgáltak.

A brit és amerikai támogatásban részesülő “fehérsisakosok” szervezetét – amely videókat készített a szíriai hadseregnek tulajdonított vegyi támadásokról – az iszlamista terrorszervezet a Nuszra Front szárnyának nevezte. Az állította, hogy a “fehérsisakosok” közül többen bizonyítottan az al-Kaida terrorszervezet tagjai, és ezt Damaszkusz be is tudja bizonyítani.

Az USA segíti az Iszlám Államot

Assad ismételten az al-Kaida és az Iszlám Állam (IÁ) támogatásával vádolta meg az Egyesült Államokat. A “hegemóniáját vesztő” Washington a meglátása szerint azért segíti a terrorszervezeteket, mert katonai fellépése Irakban kudarcot vallott, és mert minden eszközt megengedhetőnek tart az Oroszországgal, Iránnal, Szíriával, de még a nemet mondó nyugati szövetségeseivel szemben is.

“Hogyan keletkezett hirtelen 2014-ben az Iszlám Állam? Egyszerűen a semmiből. Irakban és Szíriában egyidejűleg, méghozzá amerikai fegyverekkel! Minden világos. Hogy sikerült Törökországba szállítani sok millió hordónyi olajat az amerikai légierő ellenőrzése mellett? Hogyan?” – vetette fel Assad

“Arról van szó, hogy az amerikaiak fel akarták őket használni a szíriai hadsereg ellen. Ezt nem mi mondtuk, hanem az amerikaiak, és ezt a tények is alátámasztják” – fogalmazta meg a választ.

Erdogan is megkapta a magáét

Assad az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA) és Recep Tayyip Erdogan török elnököt is azzal vádolta meg, hogy bűnrészes a szíriai olaj IÁ-terroristákkal közösen való csempészésében. Közölte: nem hiszi el az Abu Bakr al-Bagdadi IÁ-vezér likvidálásáról szóló amerikai narratívát.

Assad szerint az amerikaiak aligha engedték volna szabadon az iraki Abu Graib börtönből a terroristát, aki hamarosan az összes muszlim kalifájává nyilvánította magát, “ha nem szántak volna neki valamilyen szerepet”.

A damaszkuszi vezető azt vélelmezte, hogy Bagdadi eltávolításával az amerikaiak megpróbálhatták elterelni a figyelmet a terroristákkal való együttműködésről, egyúttal helyet csinálhattak egy új vezető számára, akinek segítségével mérsékelt szervezetté címkézhetnék át az Iszlám Államot.

Mint ahogyan már a Tálibokkal is tárgyalnak az afganisztáni konfliktus megoldásában.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy miközben Szaddam Huszein iraki elnök és fiai, valamint Moammer Kadhafi holttestét bemutatták a médiában, Oszama bin Laden vagy Bagdadi maradványainak képei sehol sem jelentek meg.

Az olaj áll a háttérben

A szíriai elnök kérdésre válaszolva nem zárta ki azt a feltételezést, hogy a szíriai konfliktus kirobbantásában – csakúgy mint a szíriai olajvagyon megszerzésében – szerepe lehetett annak a tervnek, hogy Iránból Irakon és Szírián át a Földközi-tengerig, az európai országok felé, meg kellene építeni egy fölgázvezetéket. Valótlannak nevezte ugyanakkor azt az állítást, hogy valakik engedélyt kértek tőle egy, az országán délről északra vezető csőszakasz megépítésére, amit Oroszország érdekében utasított vissza.

Erdoganról és a Törökország által befogadott menekültek jövőjéről szólva úgy fogalmazott, hogy az Európai Unióban “gyűlölik” a török elnököt, “de szükségük van rá”.

“Európa akarja, hogy Erdogan legyen, ugyanakkor fél is tőle. Másfelől, tegyük fel, hogy a szíriai és egyéb menekültek

Európa felé elindítása veszélyes, de Európa számára mindennél veszélyesebb a terroristák támogatása Szíriában. Ez a legveszélyesebb. Ez képmutatás”

– fogalmazott Assad.

“Hogy lehet félni ettől a néhány milliótól, aki között a terroristák kevesen, a mérsékeltek pedig többségben vannak, és eközben közvetlenül támogatni a Szíriában harcoló legkevesebb több tízezer, de lehet, hogy több százezer terroristát, nem tartva attól, hogy majd az országod felé veszik az irányt?” – tette hozzá.

Leszögezte, hogy Szíria biztonsági kérdésekben nem fog együttműködni olyan országokkal, amelyek gazdasági, biztonsági vagy politikai téren fellépnek vele szemben.

Törvénytelen Erdogan hadművelete

Egyetértően reagált arra a felvetésre, hogy vajon a Líbiában és Szíriában végrehajtott katonai műveletek által megindított menekülthullám és a terroristák hazatérése hatással lehetett Nagy-Britanniának arra döntésére, hogy kilépjen az Európai Unióból. Assad szerint “a helyzetet szélsőjobboldali politikusok használták fel saját céljaikra”.

Elmondta továbbá egyebek között, hogy a Szíriai Demokratikus Erőknek a török-szíriai határ 30 kilométeres sávjából visszavonult erői átmenetileg megtarthatták fegyvereiket. Damaszkusz felajánlotta nekik a szíriai hadsereghez való csatlakozás lehetőségét, amit Assad szerint volt aki elutasított, de volt aki elfogadott.

A Szíriai Demokratikus Erőkön (SDF) belül a Demokratikus Szövetség párthoz tartozó kurdokat ugyanakkor “az Egyesült Államok ügynökeinek” nevezte, akik amerikai politikai, katonai és gazdasági támogatásban részesültek és akik a patrónusaikkal együtt olajcsempészettel foglalkoztak.

Assad az Erdogan által Északkelet-Szíriában október 9-én elindított katonai műveletet “a szó minden értelmében törvénytelennek” minősítette.

Napi.hu

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑