Cadmus fordítás Cadmus
Interjú

2016. 07. 02.

Assad: A nyugatiak már tárgyalnak velünk

2016. 07. 02.

A nyugati országok nyíltan támadják a szíriai kormányt, titokban viszont tárgyalnak vele, nyilatkozta Assad elnök az SBS Australia televízió pénteken megjelent interjújában.

Bashar Al-Assad elnök úr interjút adott az ausztráliai SBS televíziónak, amelyben bírálta a Nyugat kettős mércéjét azzal kapcsolatban, hogy nyíltan támadják a szíriai kormány politikáját, de titkos csatornákon keresztül tárgyalnak vele. Egyben a menekült válság kevésbé költséges megoldására szólított fel, amely szerint hagyjanak fel a vahabita terroristák támogatásával.

Assad továbbá elmondta: nem hisz abban, hogy az amerikai kormány komolyan érdekelt lenne a szíriai konfliktus megoldásában, illetve hangsúlyozta: a terroristákat támogató országok nem fogják feladni az ilyen irányú tevékenységüket. Példaként erre a szíriai államfő Törökországot, Szaúd-Arábiát, Katart és a nyugati államokat nevezte meg. Emellett visszautasította kormánya brutális emberi jogsértéseiről szóló jelentéseket. Recep Tayyip Erdogan török elnököt pedig ismételten azzal vádolta, hogy támogatja az Iszlám Állam (IÁ) nevű iszlamista szervezetet.

Az alábbi sorok az interjú első két kérdését tartalmazzák magyarul (a SANA weboldalán a teljes szöveg elérhető angol nyelven):

Újságíró: Elnök úr, köszönöm, hogy nyilatkozik az SBS Australia-nak.

Assad elnök: Isten hozta önöket Szíriában.

  1. kérdés: Már több mint öt éve, hogy elkezdődött a szíriai válság. Megközelítőleg negyedmillióra tehető a halottak száma, a legtöbbjük polgári személy. Ez egy tagadhatatlan humanitárius katasztrófa. Mit gondol, milyen mélyen vannak benne, látható a vége?

Assad elnök: Természetesen látható a vége és a megoldás nagyon világos. Egyszerű és még is lehetetlen. Egyszerű, mert a megoldás világos, hogyan teremtsünk párbeszédet a szíriaiak között a politikai folyamatról és ugyanabban az időben harcoljunk a terrorizmus és terroristák ellen Szíriában. A terroristák elleni harc nélkül nem beszélhetünk valódi megoldásról. Lehetetlen, mert azok az országok, amelyek terroristákat támogatnak, akár nyugati országok vagy térségbeliek, mint Törökország, Szaúd-Arábia, Katar nem akarnak felhagyni a terroristáknak nyújtott mindenféle támogatással. Így amennyiben a terroristáknak nyújtott támogatás megállításával kezdjük, és a szíriaiak tárgyalnak egymással az alkotmányról, Szíria jövőjéről, a politikai rendszer jövőjéről akkor a megoldás nagyon közeli, nem elérhetetlen.

  1. kérdés: A sajtójelentések nagyobb része Nyugaton mostanában azt sugallják, hogy az “Iszlám Állam” terrorszervezet összeomlása küszöbén áll. Ön elhiszi, hogy ez igaz és milyen messze vagyunk Rakkának, ennek a nagyon fontos városnak az elfoglalásától? Hisz ön ebben?

Asszad elnök: Ez nem egy verseny. Rakka ugyanolyan fontos, mint Aleppo, vagy Damaszkusz, vagy bármelyik más nagyváros. Azoknak a terrorista csoportoknak a veszélyessége nem abból fakad, hogy milyen földet szálltak meg, mert ez nem egy hagyományos háború. Ez arról szól, hogy a terroristák ideológiájából mennyit tudnak átültetni az embereknek a gondolkodásába azon a területen, amelyet megszálltak. Átnevelés, ez a legveszélyesebb dolog. Mindenesetre azt mondhatjuk, hogy Rakka elérése katonailag nem olyan bonyolult. Csak idő kérdése. Erre törekszünk. Azonban a fő kérdés az, amikor a háborúról van szó, hogy a másik oldal, mondhatjuk ellenségnek, mire képes, és ez közvetlenül Törökország erőfeszítéseire vonatkozik, különösen Erdoganra, hogy támogatja azokat a csoportokat, mert ez az, ami zajlik a kezdetek óta. Ha úgy beszélnek Szíriáról, mint egy elszigetelt hadszíntérről, akkor a megoldás elérhető néhány hónapon vagy héten belül, azonban annak a figyelembevétele nélkül, hogy a török vezetés terroristákat támogat, a megoldás nagyon messze van a valóságtól.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hírügynökség, sana.sy, MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑