Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 12. 14.

Assad: a palmyrai támadás az IÁ külföldi támogatottságának bizonyítéka

2016. 12. 14.

Az Iszlám Állam (IÁ) nemrégiben Palmyra ellen végrehajtott támadása az bizonyítja, hogy a terrorszervezetet több állam, köztük az Egyesült Államok is támogatja – jelentette ki Bashar Al-Assad szíriai elnök a Rosszija 24 orosz állami hírcsatornának nyilatkozva.

A szerdán sugárzott interjúban Assad rámutatott, hogy az IÁ fegyveresei nagy számban, az iraki Moszultól több tucat kilométert megtéve, a korábbinál jobb fegyverekkel ellátva bukkantak fel a szíriai Palmyránál.

“Először: hogyan lehet elhozni a nehéztüzérséget Moszultól? Másodszor: miért maradt tétlen a Moszulnál és Rakkánál is működő amerikai légierő? Az igazság az, hogy ezeknek a terroristáknak a nagy része Rakkából és Deir-ez-Zórból érkezett, az amerikaiak közvetlen támogatásával, vagy jobb esetben az amerikaiak tudtával, aki szemet hunytak a dolog felett és megengedték Katarnak, Törökországnak és Szaúd-Arábiának, hogy ezt a küldetést az IÁ támogatása és pénzelése által végrehajtsák” – mondta.

Egy másik, az RT orosz állami hírcsatornának adott nyilatkozatában Assad úgy vélekedett, hogy a palmyrai akció a szíriai hadsereg aleppói sikerére adott válasz volt, amely egyúttal sikertelenül próbálta meg elterelni a kormányerők figyelmét a fő csapásirányról. Assad szerint a Nyugat nem törekszik megküzdeni az IÁ fegyvereseivel, hanem védelmébe vette őket, és ezért is szólította fel Oroszországot is az Aleppó környéki hadműveletek leállítására.

A hivatalos bejelentés szerint a szíriai kormányerők vasárnap voltak kénytelenek feladni a péntek óta ostromlott Palmyra belvárosát. Az IÁ fegyvereseit márciusban verte ki onnan a szíriai hadsereg, az orosz légierő támogatásával.

Assad a Rosszija 24 televíziónak arról is beszélt, hogy az orosz-szíriai kapcsolatok 60 éves története során “nem volt egyetlen olyan pillanat sem, amikor orosz barátaink nyomást próbáltak volna ránk gyakorolni bármilyen olyan kérdésben, amely megítélésük szerint a szíriai szuverenitást érinti”.

A szíriai vezető szerint “általánosságban az orosz állam karaktere nem hajlik a nyomásgyakorlásra”.

Assad kijelentette, hogy Moszkva csak tanácsokat ad, és nem egyes erőket támogat, hanem a terrorizmus ellen harcol Szíriában.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑