Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2018. 06. 14.

Assad: Damaszkusz törekszik a politikai megoldásra a déli iszlamistákkal

2018. 06. 14.

A szíriai kormány törekszik arra, hogy politikai megoldást érjen el az ország déli részén harcoló iszlamistákkal, ha ez azonban kudarcot vall, katonai erőt fog alkalmazni – jelentette ki Dr. Bashar Al-Assad szíriai elnök az Al-Alam iráni televíziónak adott interjújában, amelyről csütörtökön számoltak be hírügynökségek.

„Adunk a politikai folyamatnak egy esélyt. Ha az nem jár sikerrel, nem marad más választásunk, mint erővel felszabadítani a térséget”

– mondta a szíriai államfő.

A fővároshoz, Damaszkuszhoz közeli, Jordániával és az Izrael által megszállt Golán-fennsíkkal határos délnyugati térségben 2017 óta tűzszünet van érvényben az Oroszország, Egyesült Államok és Jordánia által tető alá hozott feszültségmentesítési megállapodás értelmében.

A kérdésre, hogy a délnyugati térség helyzetét egyeztetés vagy katonai eszközök által oldják-e meg, Assad azt válaszolta: az oroszok, amerikaiak és izraeliek még egyeztetnek egymással ez ügyben.

A szíriai elnök az interjúban elmondta, hogy

 az Egyesült Államok és Izrael folyamatos akadályt gördítenek a politikai megoldás elé azáltal, hogy nyomást gyakorolnak az iszlamistákra.

Izrael jelenleg nyomást gyakorol Oroszországra, hogy biztosítsa: a Damaszkuszt szintén támogató Irán és szövetségesei, köztük a Hezbollah libanoni síita szervezet fegyveres szárnya nem veti meg lábát Szíriában.

Izrael az utóbbi időben több légicsapást is mért olyan létesítményekre, amelyek állítása szerint a szíriai kormányerőkkel szövetséges iráni csapatokhoz vagy a Hezbollahhoz tartoztak.

Interjújában a szíriai elnök azt mondta:

Oroszországgal szemben Iránnak nincs semmilyen katonai bázisa Szíriában. Ha azonban igény lesz rájuk, nem fogunk habozni

– tette hozzá.

Assad elismerte ugyanakkor, hogy jelenleg is tartózkodnak iráni tanácsadók, önkéntesek és tisztek Szíriában.

A kérdésre, hogy mit reagálna a Hezbollah, ha megkérné őket, hogy távozzanak, a szíriai kormányfő azt felelte: a libanoni csoport addig marad, amíg  meg nem bizonyosodnak arról, hogy felszámolták a terrorizmust az országban.

A szíriai elnök az utóbbi években többször is hangoztatta, hogy Szíria egészét felakarja szabadítani az iszlamisták uralma alól.

A teljes interjút arab nyelven itt nézhetik meg:

Orientalista.hu – Zenobia MTI nyomán

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑