Szíria

2016. 12. 07.

Assad elnök egyre közelebb az öt éve tartó háború legnagyobb győzelméhez (videó)A Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei felszabadították Aleppo óvárosát. Az iszlamisták két hét alatt elvesztették az ellenőrzésük alatt tartott terület kétharmadát.

A szíriai kormányerők, szövetségeseik támogatásával szerda reggelre visszafoglalták Aleppó óvárosát az iszalmistáktól.

A szíriai katonák kedden hatoltak be az óvárosba és intenzív légi támogatással morzsolták fel az iszalmisták ellenállását. A terrorista szervezetek két hét alatt elveszítették a 2012 óta ellenőrzésük alatt tartott keleti városrész kétharmadát.

Sorra szabadulnak fel az aleppoi kerületek

Öt újabb kelet-aleppói negyedet foglaltak el a szíriai kormányerők és szövetségeseik az iszlamistáktóll. A fegyveres csoportok által korábban ellenőrzött területeknek már több mint 85  százalékát szabadította fel a Szíriai Arab Hadsereg – jelentették a helyi források.

A kormányerők a város központi részén lévő Dahret Avvád, Dzsúret Avvád, Karm al-Dzsebal, Karm al-Bejk negyedeket, valamint a legnagyobbat és stratégiailag fontos as-Saart foglalták vissza.

 

 

Visszafoglalták az aleppoi nemzetközi repülőtérre vezető főutat

A Szíriai Arab Hadsereg és szövetségeseik kedden visszafoglalták az észak-szíriai Aleppoból a város nemzetközi repülőteréhez vezető főutat – közölte az Al-Mayadeen libanoni tévécsatorna.

A beszámoló szerint a környékbeli iszlamisták szétvert csapatainak maradéka igyekszik eljutni a reptérhez közeli Nairab körzetből Aleppó még ellenőrzésük alatt álló déli negyedeibe. Ezekkel az egységekkel a kormányerők heves harcot vívnak – állította a hadsereg egyik tisztje Az Al-Mayadeen azt is jelentette, hogy az iszlamisták teljes mértékben feladták Aleppo történelmi negyedeit. Kivonulásuk során súlyos veszteségeket szenvedtek – közölték a tévében.

 

Törökökhöz menekülnének

Azt Aleppo keleti részét még mindig ellenőrző iszlamisták néhány képviselőjüket Törökországba küldték. Utazásuk célja meggyőzni a török hatóságokat, tárgyaljanak a Szíriai Arab Hadsereggel, hogy szavatoljon biztonságos folyósokat a fegyveres ellenzék számára, amelyeken keresztül elhagyhatnák a várost. A szíriai külügyminisztérium kedden kiadott nyilatkozatában közölte: a damaszkuszi kormány nem hajlandó semmilyen tűzszünetet kötni Aleppóról, ha nem hagyja el a várost a keleti negyedeket még mindig uraló összes iszlamista fegyveres. A SANA szíriai állami hírügynékség jelentése szerint a mai napon közel száz iszlamista fegyveres adta meg magát, arra alapozva, hogy Bashar Al-Assad szíriai elnök amnesztiában részesít minden fegyverest aki hajlandó letenni a fegyvert.

Ennek ellenére több iszlamista szervezet a vereségeik és visszaszorulásuk ellenére sem hajlandóak kivonulni Kelet-Aleppoból. A palesztin gyerek fejlevágásáról elhíresült Harakat Nur Al-Din Al-Zinki és az Al-Kaida szíriai ága a Nuszra Front vezetői kijentették, hogy az utolsó csepp vérükig harcolni fognak.

 

Az iszlamista szervezetek évek óta több mint 250 000 aleppoi civilt tart fogva és használja fel élő pajzsként a Szíriai Arab Hadsereggel szemben. Az elmúlt két hétben a több mint 180 000 civilt szabadítottak ki, vagy menekültek át a biztonságos Nyugat-Aleppoba, ahol a szíriai és az orosz kormány jóvoltából kialakított menekülttáborokba kerültek.

A damaszkuszi vezetés Aleppo ostroma megkezdtével hét hummanitárius folyósot alakított ki, hogy biztonságban tudjanak elmenekülni a civilek. Ezeket az utakat az iszlamista fegyveresek aláaknázták és mesterlövészek vadásznak a menekülő civilekre.

Orientalista.hu – Sinoda

, , , , , , ,
<


Back to Top ↑