Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2016. 10. 31.

Az Aleppoban harcoló terrorista csoportok továbbra is külföldi fegyverekhez jutnak

2016. 10. 31.

A Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei elleni újabb offenzíva bejelentését követően a vahhabita terrorista csoportok újabb, idegen államoktól származó fegyverekkel mutatkoznak.

Az Aleppoban garázdálkodó terrorista csoportok újonnan leszállított külföldi fegyvereket használnak a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei elleni offenzívájukban.

A Harakat Ahrar Al-Sham, egy több országban nyilvántartott terrorszervezet, mostanában közzétett videóin a fegyvereseik török gyártmányú HAR-66 könnyű páncéltörő rakétákat hordanak. A HAR-66 a török változata az USA-ban gyártott M72 LAW-nak (“Könnyű Páncéltörő Rakétának).

Egy hordozható, egyszer indítható páncéltörő rakéta, amelyet még mindig használnak az USA Fegyveres Erői. A török változata a HAR-66, a fegyver másolata továbbfejlesztett biztonsági mechanizmussal.

Csütörtök éjjel a fegyveres csoportok, közöttük nemzetközileg nyilvántartott terrorista szervezetek, egy offenzívát indítottak a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei ellen Aleppoban. A mobiltelefon állomások és a vezetékes internetkapcsolat megszűntek működni, amikor a vahhabita fegyveresek gyülekeztek a várostól délnyugatra.

A hónap elején a “Szabad Szír Hadseregnek” (FSA) nevezett konglomerátum egyik militánsa megerősítette a Reuters hírügynökségnek, hogy “Grad” 122 milliméteres sorozatvető rakétákat kaptak “kiváló minőségben” A riport szerint külföldi államok egy törökországi támaszponton lévő amerikai műveletirányító központban hagyták jóvá és segítették elő a BM-21 rakéta sorozatvető rendszerek átadását. A rendszer 122 milliméteres nem irányított rakétái repeszromboló töltetekkel vannak ellátva, hatótávolságuk 22 és 40 kilométer között van.

Külföldi finanszírozású fegyveres csoportok, közöttük az Ahrar Al-Sham, amelyet az USA támogat, a napokban fokozták tüzérségi és rakéta támadásaikat Aleppo városa ellen. A civileknek és a magukat megadni akaró fegyvereseknek kijelölt közlekedési folyosókat szintén tűz alá vették brit, orosz és helyi tudósítók szerint.

A hivatkozott oldalon lévő videón megtekinthető a Harakat Ahrar Al-Sham terrorszervezet egyik fegyverese, aki egy HAR-66 páncéltörő rakétát hord.

Szíria, az Egyesült Arab Emirátusok, Oroszország, Irán és Egyiptom mind terrorista szervezetként tartják nyilván a Harakat Ahrar Al-Shamot – azonban az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és más országok eddig nem nyilvánították terrorszervezetnek a szélsőséges dzsihádista csoportot. 2016 májusában az USA, Nagy-Britannia, Franciaország és Ukrajna megvétózták Oroszország arra vonatkozó javaslatát, hogy az Ahrar Al-Shamot terrorista szervezetnek minősítsék az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑