Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2018. 04. 07.

Az amerikai, francia, és brit erők megerősítik jelenlétüket Manbidzsben

2018. 04. 07.

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) és az Észak-Szíriai Demokratikus Föderáció  (Rojava) képviselői a Sputnik news-nak megerősítették, hogy az USA által vezetett koalíció amerikai, francia és brit katonai kontingenssel növeli jelenlétét Manbidzsben.

 ” A török kormány kijelentéseire reagálva az Egyesült Államok és Franciaország növelte a katonaság számát Manbijben,” mondta Helil Bozi, a Szíriai Demokratikus Erők Manbij Katonai Tanácsának (SDF) parancsnoka a török Sputniknak, hozzátéve, hogy a brit hadsereget szintén pozícionálták a térségben.

 “Az Egyesült Államok a Sajur-folyó közelében telepítette hadserege különleges erőinek egységeit, ezzel egy ún. vörös vonalat felállítva, amelynek átlépését [az USA vezette] koalíciós erők támadásként fogják értékelni, válaszul tehát haladéktalanul megtorló intézkedéseket tesznek” – hangsúlyozta Bozi. “A koalíciós erőkkel való szövetségünk továbbra is fennáll, ebben az értelemben semmi sem változott, [az USA vezette] koalíció a továbbiakban is támogatja az SDF-et.”

 „Manbidzs Katonai Tanácsának eltökélt szándéka, hogy támadás esetén ellenállást tanúsítson, és utolsó csepp vérig védje területeit” – hangsúlyozta Bozi.

 Rezan Gulo, az Észak-Szíriai Demokratikus Föderáció kurd Jazira kantonjának védelmi minisztere megerősítette az amerikai, francia és brit csapatok régióban való jelenlétét.

 “Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország katonai kontingensei nemcsak Manbijbe, hanem Tell Abyadba, Deir ez-Zorba, Raqqába és Tabqába is kitelepülnek az [USA vezette] koalíciós segítségnyújtás keretében. A koalíciós erők növelik jelenlétüket Észak-Szíria egész területén “- mondta Gulo.

 Korábban az Anadolu hírügynökség arról számolt be, hogy az Egyesült Államok április 1. óta erősíti jelenlétét Manbij régióban.

 A hírmédia “megbízható forrásokra” hivatkozva azt állítja, hogy az Egyesült Államok két bázist hozott létre a régióban, az egyiket “a Sajur- folyótól nyolc kilométerre”, amely természetes határvonalat képez a török erők által ellenőrzött és az SDF által uralt területek között, a másikat pedig “négy mérföldre Dadat városa déli részének frontvonalától”.

 A török média rámutatott arra, hogy az amerikai csapatok kiegészítő kontingensei naponta járőröznek a Sajur-folyó partján, így válaszolva Törökország korábbi potenciális fenyegetéseire.

 Eközben a kurdisztáni 24 hírügynökség április 3-án arról tudósított, hogy a francia hadsereget azt követően telepítették ki manbiji régióba, hogy Emmanuel Macron elnök március 29-én ígéretet tett arra, hogy katonai és humanitárius támogatást nyújt az SDF számára.

 A török Nemzetbiztonsági Tanács, már március 28-án, Afrin városának elfoglalását követően bejelentette, hogy Ankara kész a 2018. január 20-án indított Olajág hadműveletét Manbedzs felé kiterjeszteni, abban az esetben, ha az USA által támogatott kurd milícia nem vonul ki a régióból.

 “A találkozón kijelentették, hogy a Manbedzsben tartózkodó terroristákat el kell távolítani a térségből, különben Törökország nem fog habozni, hogy önálló lépéseket kezdeményezzen, ahogy azt más régiókban már megtette” – olvasható a hivatalos nyilatkozatban.

Orientalista.hu – Vivkamar (Sputniknews)

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑