Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2019. 03. 03.

Az amerikaiak fehér foszfort vetettek be a szíriai Baghúzban

2019. 03. 03.

Az amerikai katonai koalíció fehér foszforral töltött lövedékeket használt a dél-nyugat szíriai Baghouz városa elleni támadás során, mely az Iszlám Állam terroristáinak egyik utolsó állása.

A támadás röviddel azután kezdődött miután a Szíriai Demokratikus Erők (SDF)katonai műveletbe kezdett a terroristák utolsó állásainak felszámolására. Azonban a művelet kezdete előtt időt adtak a civileknek a város elhagyására. A város elleni támadás folyamata azonban lelassult, mivel róbálják kímélni azokat a civileket akiket a terroristák túszként tartanak fogva.

Az SDF erői az utóbbi hónapokban számos műveletet hajtott végre az Iszlám Állam ellen, melyhez több alkalommal légi támogatást is kaptak az amerikai katonai koalíciótól. Azonban számos helyi forrás számolt be a civil áldozatokról és a tiltott fehér foszfor használatáról. A szíriai hatóságok fel is hívták az ENSZ figyelmét a tiltott fegyverek használatára és javaslatot tettek az esemény kivizsgálására.

Az Egyesült Államok természetesen tagadja, hogy fehér foszfort alkalmaznak a támadásaik során. Az amerikai katonai koalícióban 70 ország vesz részt és céljuk hivatalosan az Iszlám Állam elleni harc Szíriában és Irakban. A koalíció műveleteire azonban a szíriai kormány nem adott felhatalmazást, tehát illegális tevékenységet folytatnak Szíriában.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (Sputnik News)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑