Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Menekültügy

2018. 12. 13.

Az angol kormány belátja, hogy nem figyeltek eléggé a keresztény menekültekre

2018. 12. 13.

Felszínre került az igazság azzal kapcsolatban, hogy miért van olyan kevés keresztény a közel-keleti muszlim túlkapások elől elmenekülő emberek számára felállított táborokban.

Az üldözött keresztényekkel foglalkozó keresztény szervezet jelentése alapján az angliai Home Office (HO, az angol kormány bevándorlással, útlevelekkel, kábítószer-használattal, bűnüldözéssel és anti-terrorista ügyekkel foglalkozó főosztálya) “végre elismerte, hogy a keresztény menekültek a Közel-Keleten nem szívesen csatlakoznak a menekülttábor-rendszerhez.”

“A kisebbségi csoportok talán még kevésbé mennek táborokba. Sok keresztény a táborokon kívül él, és az egyházakra és keresztény segélyezőkre számítanak”- tette közzé ugyanis a Home Office hivatalos közleményében. Az UNHCR-el (az ENSZ Menekültügyi Ügynökségével) és partnereivel együttműködve a HO segít elérni olyan csoportokat, akik másképpen nem regisztrálnának a menekülthálózatban.

A jelentés szerint azonban a HO nem ismerte el, hogy a keresztény menekültek táborokba csatlakozástól való tartózkodása, a táboron belüli, muszlimok általi üldöztetésben gyökerezik.

A Barnabas Fund munkatársai elmondták, hogyan segítettek szír keresztény családoknak – akik többé nem térhetnek haza – letelepedni Ausztráliában és más országokban.

Ezen segítségek jórészt a kormány segélyprogram-hálózatán kívülről érkeztek, mert csupán így tudtak ilyen és ehhez hasonló nehézségekkel küzdő keresztényeken segíteni.

A Home Office így magyarázta az álláspontját: “Szorosan együttműködünk az UNHCR-el, hogy priorizálni tudjuk a legsebezhetőbb menekülteket […] Nem diszkriminálunk senkit bizonyos csoportok érdekében, vagy ellen.”

“A történelmi keresztény közösségek helyzete a Közel-Keleten veszélyben van. A The Sunday Telegraph december elsejei számában a Canterbury érsek írja: Azokon a területeken, melyeken a keresztény közösségek az egyetemes egyház alapjai voltak, most a kihalás szélén állnak. Támogatnunk kell őket és segítenünk kell nekik minden lehetséges úton” – olvasható a Barnabas Fund jelentésében.

A WND viszont arról írt, hogy a menekültek hogyan váltak a nyugati világ keresztjévé, mikor muszlimok milliói menekültek erőszakos hittársaik elől a Közel-Keleten és Afrikában. Utaztatást, ételt, hajlékot, munkaerőképzést is biztosítottak számukra, sőt a vallásukhoz is jelentős mértékben alkalmazkodtak.

Néhány keresztény van csupán köztük, más egyéb vallási kisebbségekkel együtt, de úgy fest, őket nem fogadták ilyen körültekintően.

Ami azt illeti, az Egyesült Királyság nemrégiben, a 1 358 szíriai letelepedési kérelméből – akik közt csupán négyen voltak keresztények – végül 1 112-t fogadtak el. Köztük már egy keresztény sem volt.

S4C.news – Varga Gergő Zoltán, Forrás és kép: Preston Business Review

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑