Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2019. 09. 04.

Az Egyesült Államok 5000 katonát von ki Afganisztánból

2019. 09. 04.

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy 5000 katonát von ki Afganisztánból a Talibánnal kötendő béke megállapodás értelmében. A Trump kormányzat és a katonai vezetők azonban még nem állapodtak meg, hogy fenntartsák e a CIA jelenlétét.

Az egyezményt több hónapos tárgyalás sorozat előzte meg mielőtt Trump elnök is elfogadta azt. A Reuters hírügynökség információi szerint azonban Ashram Ghani afgán elnök is áttanulmányozza a megállapodást mielőtt az életbe lépne.

Az egyezmény véget vet majd a Talibán támadásainak az Egyesült Államok csapatai és a szövetséges csapatok ellen. Arról is szó van benne, hogy ún. ,,belső afgán,, tárgyalásokat kell tartani, melyek véget vetnének az afgán kormány és a Talibán közötti konfliktusnak. Ghani elnök ezzel kapcsolatban már tárgyalt Zalmay Khalilzad amerikai különleges megbízottal akinek elmondta, hogy áttanulmányozza az egyezmény szövegét.

A New York Times elemzői szerint a Fehér Ház egyes tanácsadói szerették volna kiszélesíteni a CIA jelenlétét a csapatok kivonása után. Egyes tanácsadók ragaszkodnak egy CIA által támogatott katonai erő jelenlétéhez, melyek a terror elhárításban vennének részt. Attól tartanak ugyanis, hogy az Egyesült Államok képtelen lesz ezek után megfigyelés alatt tartani a terrorista csoportokat Afganisztánban. Attól is félnek ugyanis, hogy a terroristák Afganisztánt fogják bázisként használni a műveleteik végrehajtásához.

Az Egyesült Államoknak jelenleg 14 000 katonája van jelen Afganisztánban közel 18 éve. Kiképzésben, tanácsadásban vesznek részt, valamint segítik az afgán erőket a terrorizmus elleni küzdelemben. Olyan csoportok ellen hajtanak végre terror elhárító műveleteket mint az Al-Kaida és az Iszlám Állam. A csapatok létszámában azonban nem történt változás Donald Trump 2017 januári beiktatása óta.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Sputnik News)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑