Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 01. 28.

Az Egyesült Államok volt nagykövete felügyelte azt a merényletet, mellyel Assadot vádolták

2016. 01. 28.

Jeffrey Feltman, aki az Amerikai Egyesült Államok nagykövetének szerepét töltötte be Bejrútban, felügyelte a Rafik Al-Hariri elleni merényletet Németországra támaszkodva. Berlin biztosította a robbantáshoz a bombát és Berlin alakította az ENSZ biztosságot, aminek a feladata Emil Lahhoud, akkori libanoni államfő, valamint Bashar Al-Assad szír elnök a terrorcselekménnyel való vádolása volt. A két államfő elleni nemzetközi kampány mögött főképp a német politikatudomány professzora, Volker Perthes állt – jelenti Thierry Meyssan, a Voltairenet újságírója.

A francia lap információi szerint Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter vetette fel a Bildberg csoportban a szíriai állam megdöntésének szükségességét, a 2001 június 5-8 között megtartott találkozón. Az ügyben együttműködött Basma Kadmanival, az Arab Reform Kezdeményezés nevű szervezet elnökével, valamint Volker Perthes-sel, az Európa legfontosabb tanulmányközpontjának számító Német Nemzetközi Politikai és. Biztonsági Intézet  igazgatójával.

Egy levél szerint, amit a Wikileaks tett közzé, Volker volt az, aki iránnal kapcsolatban adott tanácsokat Rice külügyminiszternek. A professzor úgy gondolta,  bármilyen katonai tevékenység katasztrofális következményekkel járna, ezért ehelyett inkább Irán gazdaságát kell tönkretenni. Ezeket a tanácsokat követték, mikor 2010-ben az iráni atomerőművek programjaira rászabadították a Stuxnet vírust, amely elpusztította azokat.

2011 márciusban Perthes egy tanulmányt osztott meg a New York Times liberális amerikai lapban, amiben gúnyolta Assad elnök a szír parlamentben tartott beszédét, mely során az államfő arról számolt be, hogy egy összeesküvés áldozata lett az országa.

A professzor számításai szerint a “forradalom” biztos léptekben haladt előre akkor Szíriában, és Assad elnöknek távoznia kellett volna a hatalomról rövid időn belül.

2012-ben Feltman megbízta Volkert a „Másnap” fedőnevű program igazgatásával, melynek célja a szír kormány megdöntése, valamint a helyére való amerika-barát kormány felállítása volt. A „Másnap” 45 szíriai ellenzéki vezetőt mozgósított, köztük Basma Kadmani-val, valamint a Muszlim Testvériséget. A programot  az Amerikai Béke Intézet finanszírozta akkoriban, de később Németország, Franciaország, Norvégia, Hollandia és Svájc is nyújtott nekik támogatást.

Perthes és Feltman ugyanekkor elkészítettek egy tervet, mely a következő pontokat tartalmazta:

  • A szír nemzet függetlenségének megszüntetése
  • A szír nemzeti alkotmány megsemmisítése
  • Az elnök hatalomból való elmozdítása (ugyanakkor egy helyettes elnök pozícióban maradt volna, de csupán reprezentatív funkciókkal)
  • A parlament feloszlatása
  • Legalább 120 állami vezető bűnösnek nyilvánítása és a közélettől való teljes eltiltása, majd elítélése a Nemzetközi Bíróságon
  • A Katonai Hírszerzés Igazgatósága, a Politikai Biztonsági Igazgatóság, valamint az Általános Biztonsági Igazgatóság feloszlatása és megszüntetése
  • A „politikai foglyok” szabadonengedése, a terrorizmus elleni harc teljes beszüntetése
  • A Hezbollah és a Forradalmi Gárda visszavonulásra való kényszerítése a terrorszervezetek felhasználása által – a terrorizmus elleni harcot ezután és csakis ezután kezdheti meg a nemzetközi közösség.

Ugyanebben az időben Perthes megalapította a Gazdasági Helyreállás és Fejlődés Munkacsoportját, mely arra volt hivatott, hogy segítségére legyen a magukat”Szíria barátainak” nevező, többnyire Arab Liga tagországoknak. Ezek az országok a Muszlim Testvériséget támogatták a szír kormányzat ellenében 2012 júniusában “Szíria Barátai” aláírtak több szerződést a Szíriában talált földgáz kitermeléséről melynek értelmében a szír kormány megdöntését követően az aláíró államok megkaphatnának bizonyos területeket a szír földgázmezőkből..

Mindezek után Perthes megszervezte az Arab Ligát segítendő „Átmeneti Tervezés Munkacsoportját, végül pedig felállította az Isztanbuli székhelyű “Átmeneti Szakasz Támogatásának Hálozatát”.

Figyelemre méltó, hogy a 2012-ben megtartott genfi béketárgyalások után semmilyen publikus nyoma nincs, ami Volker Perthes további szerepére utalna, leszámítva a publikációit, melyek arra buzdítják a német kormányzatot, hogy továbbra is támogassa a Muszlim Testvériséget, amit az meg is tett..

A professzor 2015 szeptemberében tűnt fel újra, mikor is Staffan de Mistura, aki Feltman beosztottjaként dolgozik, mint az ENSZ szíriai különmegbízottja, őt nevezte ki békeközvetítőnek a következő genfi béketárgyalások idejére.

Az elmúlt évek során a nyugati világ, köztük az ENSZ is minden nemzetközi jogot figyelmen kívül hagyva akadályozta Szíriát a terrorizmus elleni harcban, valamint bizonyítékok nélkül vádolta meg háborús bűncselekményekkel a szír kormányzatot, melyek közül a legismertebb a damaszkuszi gáztámadás története, amiért valójában a kormányellenes felkelők a felelősek, vagy a Madayáról szóló híresztelések, ahol a kormányzatot tették felelőssé a városban élők éhezéséért, miközben valójában az őket élő pajzsként használó Nuszra Front felelős az ottani borzalmakért.

Orientalista.hu – Cadmus

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑