Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2021. 07. 25.

Az Egyesült Királyság legalább 350 millió fontot költött terroristák finanszírozására

2021. 07. 25.

Egy mostanában közzétett cikk szerint Nagy Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága legalább 350 millió fontot, azaz 476 millió dollárt költött az úgynevezett mérsékelt ellenzéki erőkre és programjaikra Szíria militáns csoportok megszállta területein.

Miközben az Egyesült Királyság tisztségviselői azt állították, hogy számos projektjük közvetlenül a “Bashar Al-Assad rezsimje” ellen harcoló úgynevezett “mérsékelt fegyveres ellenzéket” támogatta, eközben a hadszíntér realitásai megmutatták, hogy “mérsékelt felkelők” nem léteznek, hanem a valóságban vahhabita terroristák harcolnak Assad elnök és Szíriai Arab Fegyveres Erők ellen.

Az ellentmondásos szerepű Konfliktus, Stabilitás és Biztonsági Alap (CSSF) nevű brit szervezet nagy mennyiségű pénzt költött el a brit állami költségvetésből Szíria megszállt részein, ahol szélsőséges iszlamista csoportok uralkodnak.

A fentebb hivatkozott cikk szerzője, Mark Curtis meg van győződve róla, hogy az Egyesült Királyság ezekkel a támogatásokkal “egy Nyugat-barát kormányzatot próbált létrehozni Damaszkuszban és a dzsihádista fegyveresek által uralt területeket próbált az Aszad-kormány ellenében pénzelni.”

A szíriai területeket megszálló iszlamista csoportok finanszírozása:

Az Egyesült Királyság hatóságai összefüggéstelen számokat tesznek közzé, hogy milyen mértékű támogatást nyújtottak az úgynevezett szíriai ellenzéknek. Az illetékesek arról számoltak be a brit parlamentnek 2018. márciusában, hogy a CSSF nevű szervezeten keresztül folyósított támogatások megközelítették a 32 millió fontot 2011 és 2017 között, amit “politikai támogatásra és nem halálos hadfelszerelésre” költöttek el.

Mindazonáltal, egy pár hónappal korábban 2017. szeptemberben Lord Ahmad of Wimbledon, a brit külügyminisztérium illetékese azt állította, hogy a CSSF költségvetése a szíriai műveletekre el fogja érni a megközelítőleg 199 millió fontot a 2017-2018 közötti években.

Lord Ahmad kijelentette, hogy az összeget “olyan csoportoknak szánják, amelyek szembenállnak a Daesh-el (Iszlám Állammal) és az Aszad-kormánnyal, valamint szíriai civileknek és a közösségeiknek szánják.”

Korábban 2015-ben az Egyesült Királyság kormánya közzétette, hogy “több mint 67 millió fontot” ajánlott az úgynevezett szíriai ellenzéknek, a “Szírai Nemzeti Koalíciónak” és “média aktivistáknak”.

A hivatkozott honlap képes volt megosztani, hogy öt éves időszakban a CSSF 13 vontkozó támogatási programot realizált mintegy 215 millió font értékben, hogy úgynevezett szíriai ellenzékieket támogasson, valamint szállítmányokat küldjön a dzsihádista szervezetek által megszállt szíriai területekre.

Média műveletek:

Hosszú idő óta az Egyesült Királyság kitartó támogatója az úgynevezett szíriai ellenzék média műveleteinek, propagandájának. Ian Cobain újságíró leleplezte, hogy a brit kormány “információs háborút visel” Szíria ellen, amelynek során szélsőséges “felkelő” csoportokat támogat.

Az Egyesüt Kírályság öt fedett eseményt támogatott Szíria ellen, amelyek 2012-ben kezdődtek, közöttük az országszerte szervezett “polgári riporterek” hálózatot, hogy befolyásolják a Szíriával kapcsolatos nézőpontokat, véleményeket és vitákat.

A kezdeményezés egyik Cobain által feltárt belső jelentése szerint ezek a titkos propaganda programok “gyengén voltak megtervezve, valószínűleg illegálisak és életekbe is kerültek.”

Feltételezhető, hogy néhány ilyen program még mindig zajlik. Egy ilyen műveletet “Szíria Jövője Programnak” hívtak, amelyre körülbelül 6,96 millió fontot fordítottak 2019 és 2021 között. A projekt célja: “Orosz rezsim narratívák megkérdőjelezése és dezinformáció elhárítása.”

Az Egyesült Királyság szíriai háborúban folytatott titkos műveleteit jellemzően nem vizsgálják, valamint nagyon félremagyarázzák a fősodratú brit médiában. Habár az Egyesült Királyság Iszlám Állam ellenes fegyveres fellépéseit nagy mértékben bemutatja a brit média, ugyanakkor a szuverén szíriai Aszad-kormány elleni titkos műveleteket és a dzsihdista (úgynevezett ellenzéki) csoportoknak nyújtott támogatást jóval kisebb mértékben ábrázolják.

A globalista brit tömegmédia ismételten nyilvánosságra hozta az Aszad-kormány számlájára írt tömegmészárlásokról és erőszakról szóló tudósításokat, mindazonáltal az úgyevezett “ellenzéki” (értsd: vahhabita terrorista) csoportok felmentést kaptak felületeiken minden kritika alól.

Nagyon sok brit riport egyáltalán nem számolt be róla, hogy Szíria legnagyobb részén az úgynevezett “mérsékelt felkelő” csoportokat, ha voltak is valaha, letiporták és felszámolták a radikális iszlamisták. Biztonyítékok vannak rá, hogy már 2011. végén, 2021. elején fedett brit hadműveletek indultak a szíriai kormány ellen.

A brit MI6, a külső hírszerzés fedett műveletek során állítólag részt vett fegyverzet és lőszerek szállításában, az úgynevezett szíriai ellenzék kiképzésében és létrehozásában a szövetséges országokkal, az USA-val és közel-keleti wahhabi államokkal együttműködve.

Mark Curtis szerint ezért külföldi résztvevők, mint az Egyesült Királyság fedett műveletekkel, nyílt politikai és pénzügyi támogatással tevékenyen hozzájárultak, hogy a szíriai belső válságot háborúvá változtassák és kiterjesszék.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Forrás: Syriana Analysis/ Kevork Almasian

Megosztom:

, , , , ,




Back to Top ↑