Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

India

2017. 11. 21.

Az egyház India kirekesztettjei, a dalitok mellett áll

2017. 11. 21.

November 12-én India minden templomában, keresztény intézményében és közösségében megünnepelték a Dalitok Felszabadításának Vasárnapját (Dalit Liberation Sunday, DLS).

„Ez a nap felhívás India egész keresztény közösségéhez szól, hogy újítsuk meg a dalitok teljes támogatását szolgáló elkötelezettségünket. A kizsákmányoltak, a peremre szorultak, a társadalom kirekesztettjei mellett kell maradnunk. Kértem az összes keresztény egyházat és a keresztényeket, hogy ünnepeljük meg a „Dalitok Felszabadításának Vasárnapját” és nyilvánítsuk ki szolidaritásunkat dalit testvéreinknek”

– Anthonisamy Neethinathan püspök ezekkel a szavakkal mutatott rá az esemény jelentőségére a Fides misszós hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

A főpásztor az Indiai Püspöki Konferencia kasztokkal és a hátrányos helyzetű törzsekkel foglalkozó hivatalának az elnöke.

Az egyház szolidáris a dalitok szenvedésével, küzd egyenjogúságukért

Sürgető szükség van rá, hogy kifejezzük szolidaritásunkat az indiai dalitokkal, mondta Neethinathan püspök, aki az ország déli részén fekvő Tamil Nadu egyik egyházmegyéjének élén áll. Az egyház ünnepelni kívánja a dalitok kultúráját, történelmét és hagyományait, kifejezve szolidaritását szenvedésükkel és küzdelmeikkel.

Az alkalomra közzétett üzenet megállapítja:

„Isten soha nem hagyja magukra őket: minden társadalmi osztály tagjai elkötelezik magukat, hogy kivívják a dalitok egyenjogúságát, hogy megerősítsék egyenlő jogaikat, kiváltságaikat és azt a lehetőséget, hogy méltósággal élhessenek és dolgozhassanak a társadalmi igazságosságnak megfelelően, a sértés, elnyomás és rabszolgaság minden formája nélkül”.

„Dalit” szanszkrit nyelven annyit jelent, mint „elnyomott”

Theodore Mascarenhas püspök, az Indiai Püspöki Konferencia főtitkára megjegyezte: „Ezen a napon emlékezünk társadalmunk kirekesztett rétegére, akiket dalitoknak hívunk. Imádkozzunk és munkálkodjunk azért, hogy véget érjenek az igazságtalanságok, amelyeket továbbra is elszenvednek. „Dalit” egy szanszkrit szó, amely azt jelenti, hogy „elnyomott” és a hindu társadalom érinthetetlenjeinek kasztját jelöli. Bár India alkotmánya formálisan eltörölte a kasztrendszert, továbbra is jelen van az ország társadalmi gyakorlatában, és a dalitok gyakran elnyomást és üldöztetést szenvednek el. India mintegy 27 millió kereszténye közül 25 millió dalit származású.

A dalitok hátrányos megkülönböztetése még keresztény közösségekben is előfordul

Az egyházak és minden keresztény értékeljék, ismerjék el és mozdítsák elő a dalitok adottságait és kultúráját – mondta Zackarias Devasagayaraj Raj atya, az Indiai Püspöki Konferencia dalitokkal foglalkozó hivatalának titkára. A hivatal sérülékeny személyek körében fejti ki tevékenységét, akiket az érinthetetlenek stigmája sújt, továbbá enyhülést nyújt a kirekesztetteknek, segít egy befogadó közösség építésében.

A keresztények döntő többsége elnyomott dalit

A hivatal, más keresztény egyházak, nem kormányzati szervezetek és népi mozgalmakkal együtt, politikai szinten járul hozzá főleg a keresztény dalitok fejlődéséhez. Sok dalit választotta a kereszténységet, hogy jobb, emberhez méltóbb életet élhessen. Azonban diszkrimináló gyakorlatok a keresztény közösségeken belül is előfordulnak.

A kirekesztő kasztrendszer a törvények ellenére továbbra is életerős Indiában

„A kasztrendszer az indiai apartheid”

– mutat rá P. Myron Pereira jezsuita, multimediális szaktanácsadó.

A törvények és rendszabályok, tilalmak és szankciók ellenére a kasztrendszer továbbra is virágzik és burjánzik. A társadalmi mobilitás és kohézió kulcsa Indiában nem az, hogy mit teszel, hanem az, hogy kihez kapcsolódsz.

„A Dalitok Felszabadításának Vasárnapja felhívás, hogy kijelentsük és megszilárdítsuk a vallásszabadságot”

– nyilatkozta Antasia Gill nővér, a Delhiben működő Kisebbségek Bizottságának tagja.

Indiának szembe kell néznie a dalitok helyzetének kérdésével és azt meg kell oldania, hogy teljes mértékben megvalósuljon a demokrácia és a vallásszabadság – tette hozzá a szerzetesnő a Fides missziós hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

Orientalista.hu – RadioVaticana

 

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑