Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2019. 03. 24.

Az ENSZ szerint Izrael háborús bűncselekményeket követ el

2019. 03. 24.

Elítélte az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa egy pénteken elfogadott határozatban Izraelt amiatt, hogy “nyilvánvalóan szándékosan lép fel túlzott, esetenként halált okozó erővel” civil palesztin tüntetőkkel szemben a Gázai övezetben, írja az MTI.

Az Egyesült Nemzetek Emberi Jogi Tanácsa pénteken megszavazta egy jelentés elfogadását, amely azzal vádolja Izraelt, hogy emberiség elleni bűncselekményeket követett el a Gázai övezet határán zajló erőszakos tiltakozások kezelése során.

A világszervezet genfi székhelyű jogvédő szervezete 23-8 arányban, 15 tartózkodás mellett fogadta el a Pakisztán által az Iszlám Konferencia Szervezete (OIC) nevében előterjesztett határozattervezetet. A nemmel szavazók között volt Magyarország, Ausztria, Bulgária, Csehország és Ukrajna a dpa német hírügynökség értesülése szerint.

A határozat szövegének megfogalmazásakor a független szakértők által az ENSZ számára készített jelentést vették alapul, amelyet február végén tettek közzé. Ebben a világszervezet által megbízott vizsgálóbizottság arra a megállapításra jutott, hogy az izraeli biztonsági erők bizonyíthatóan súlyos és módszeres jogsértéseket követtek el a Gázai övezet határán zajló palesztin tüntetések résztvevőivel szemben.

 Az Emberi Jogi Tanács hétfőn tartott 40. ülése elején a Megszállt Palesztin Területeken Folytatott Tiltakozásokkal Foglalkozó Vizsgálóbizottság 252 oldalas jelentést nyújtott be arról, hogy Izrael „emberiség elleni bűncselekményeket” követhetett el a “Hazatérés Menete” tüntetéseken részt vevő palesztinok ellen bevetett éles lőszer használatával.

Michelle Bachelet, chilei főbiztos felhatalmazást kapott arra, hogy az állítólagos bűnösök adatbázisát hozzáférhetővé tegye a Nemzetközi Büntetőbíróság és más „hiteles vizsgálatot végző nemzeti hatóság számára, az ezzel kapcsolatban elkövetett bűncselekmények és egyéb súlyos jogsértések elszámoltathatóságának biztosítása céljából.”

„Ebben a dossziéban Izrael azon releváns katonai és polgári intézményeire való hivatkozások szerepelnek, amelyek elsődlegesen felelősek a biztonsági erők magatartásáért és a halálos erő alkalmazásáért a [tüntetéseken] részt vevő palesztinok ellen,” olvasható a jelentésben, magát az adatbázist nem hozták nyilvánosságra.

„Felelősség terheli azokat is, akik nem teljesítik a nemzetközi normáknak megfelelő vizsgálatok lefolytatását a [nemzetközi jog] megsértésével járó halálesetek és sérülések ügyében a jelentésben foglaltak szerint. Amint már említettük, az egyének, akik közvetlenül elkövették a jogsértéseket, vagy akik segítettek vagy elrendelték azok végrehajtását, szintén felelősek.”

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa által indított nyomozás tüntetések kezdetétől 2018. március 30-tól december 31-ig vizsgálta az esetleges jogsértéseket, ami 183 palesztin arab, köztük 32 gyerek halálához vezetett.

„Több mint 6000 fegyvertelen tüntetőt lőttek meg izraeli mesterlövészek hétről hétre a tüntetések helyszínein,” állítja a riport.

Szándékos megölése az olyan civileknek, akik nem „vettek részt közvetlenül az ellenségeskedésben” háborús bűncselekmény, hangsúlyozza a jelentés. „A Bizottság megalapozottan feltételezi, hogy az izraeli biztonsági erők egyéni tagjai a tüntetésekre adott válaszuk során olyan civileket öltek meg és sebesítettek meg súlyosan, akik sem közvetlenül nem vettek részt az ellenségeskedésben, sem közvetlen fenyegetést nem jelentettek.”

Izrael rendelkezésére állnak „kevésbé halálos alternatívák”, folytatta a dokumentum, megjegyezve, hogy az éles lőszerek használata a tiltakozók ellen aránytalan és jogellenes volt.

A vizsgálóbizottság szerint a meggyilkoltak közül kevesebb mint 30 „volt tagja valamely palesztin szervezett fegyveres csoportnak”, hozzátéve, hogy az izraeli csapatok éles lőszer használatát csak nagyon kevés esetben találták indokoltnak.

„A Bizottság megalapozottan feltételezi, hogy az izraeli mesterlövészek azzal a tudattal lőttek újságírókra, egészségügyi dolgozókra, gyermekekre és fogyatékossággal élő személyekre, hogy kilétük egyértelmű volt számukra.”

A jelentés azzal vádolta Izraelt, hogy „következetesen elmulasztotta a parancsnokok és katonák palesztinokkal szemben elkövetett bűncselekményeinek és jogsértéseinek tényleges kivizsgálását és bíróság elé állításukat.” Bár elismerte, hogy a hadsereg több belső vizsgálatot indított néhány ügyben, kétségbe vonta a kormány hajlandóságát, hogy ténylegesen górcső alá venné irányelveit és akcióit.

„Izrael feljegyzései a gázai és a ciszjordániai palesztinok haláleseteinek kivizsgálásáról katasztrofális,” – állította a jelentés.

A bizottság 325 interjút készített az áldozatokkal, tanúkkal és más forrásokkal, miközben több mint 8000 dokumentumot vizsgált meg. A jelentés megjegyzi, hogy Izrael nem működött együtt a nyomozókkal.

„A vizsgálat során a Bizottság súlyos emberi jogi kihágásokat talált, amelyek emberiség elleni bűncselekményeket jelentenek.” A testület azt mondta, hogy felhatalmazást kapott arra, hogy „azonosítsa azokat, akik felelősek” az Izrael által elkövetett  jogsértésekért.

„Ennek eleget téve a releváns információk egy bizalmas fájlba kerültek, átnyújtva az Egyesült Nemzetek Emberi Jogi Főbiztosának.”

Újkelet, MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑