Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2018. 11. 15.

Az ENSZ tűzszünetre szólítja fel a szemben álló feleket a jemeni Hodeidában

2018. 11. 15.

Az ENSZ humanitárius ügyekért felelős titkára Mark Lowcock tűzszünetre szólította fel a szemben álló feleket a jemeni Al-Hodeida kikötőváros körzetében.

A felhívásban arra szólították fel a szemben álló feleket, hogy a hagyják abba a harci tevékenységet a városban és legfőképpen az olyan épületek és eszközök környékén, melyeket a segélyszervezetek használnak. Mark Lowcock kedden nyilatkozta ezt az iráni Press Tv-nek.

A diplomata ezen kívül kijelentette, hogy az ENSZ kész szerepet vállalni az adott létesítmények megfelelő működésének fenntartásában, különösen Al-Hodeida környékén.

A jemeni hadsereg szóvivője ugyanakkor kijelentette, hogy a Hodeidában kialakult helyzetért egyértelműen az Egyesült Arab Emirátusok a felelős, melynek csapatai folyamatosan támadják a várost.

A 2015-ben kezdődött jemeni konfliktussal kapcsolatban mára már kijelenthető, hogy Al-Hodeida kikötőváros szenvedte el a legsúlyosabb támadásokat.

Az Egyesült Államok és Izrael által is támogatott, Szaúd Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok által vezetett katonai koalíció ugyanis a konfliktus kezdete óta a kikötőváros elfoglalására törekszik. Támadásaik áldozatainak többsége azonban nő és gyerek, akik jelentős részét teszik ki a konfliktus eddigi körülbelül 17 000 civil áldozatának.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑