Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2021. 07. 23.

Az iraki ellenállás az amerikai csapatok távozásáig folytatja a harcot

2021. 07. 23.

Qais Khazali, az ,,Asaib Ahl Al-Haq,, nevű iraki hazafias csoport vezetője elmondása szerint addig folytatódik az ellenállás az országban, ameddig az amerikai csapatok el nem hagyják Irakot – közölte az  Al-Ahad híroldal.

Az iraki ellenálló csoportok legutóbbi támadásai az amerikai bázisok ellen egyfajta választ adtak az amerikaiak korábbi, ellenük irányuló támadásaira – mondta interjújában a mozgalom vezetője.

Az Egyesült Államok ugyanis ellenségként tekint az iraki népi mozgósítású erőkre (Hashd Al-Shaabi) és az ahhoz tartozó ellenálló csoportokra, hiszen azok sikeresen harcoltak a nyugati államok által létrehozott Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen.

Khazali az interjú során megemlítette a legutóbbi robbantást is, mely Bagdad egyik kerületében (Sadr City) történt egy piacon. Az eset mögött szerinte Izrael és az Egyesült Államok áll. Az amerikaiak ugyanis a romló biztonsági helyzetet és a káoszt használják fel ürügyként csapataik további maradására és nem hajlandóak betartani az iraki parlament által még 2020 januárjában meghozott döntést a külföldi erők kivonásáról.

Izrael pedig részt vesz a népi mozgósítású erők fegyverraktárai és laktanyái ellen elkövetett támadásokban, hiszen a ,,Hashd,, közel áll Iránhoz és fontos szerepe volt abban, hogy Irak nem ismerte el az ún. ,,Izrael államot,, és nem létesített vele diplomáciai kapcsolatot.

Qais Khazali szerint a robbantásos merénlyetek jól jönnek az iraki kormány számára is, hiszen Mustafa Al-Kazemi miniszterelnök az ilyen esetek után rendszeresen tisztogatást tart a biztonsági erők és a hadsereg vezetői között.

Az ilyen elbocsájtások során pedig azokat a tiszteket küldik el akik nem eléggé hűségesek az Egyesült Államokhoz és esetleg közel állnak az iraki népi mozgósítású erőkhöz.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Mayadeen)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑