Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2024. 01. 23.

Az iraki ellenállás izraeli katonai célpontokra mért dróncsapást

2024. 01. 23.

Az Iraki Iszlám Ellenállás közleményben jelentette be, hogy harcosai dróncsapást hajtottak végre egy izraeli katonai helyszínre a megszállt szíriai Golán-fennsíkon.

Az iraki Iszlám Ellenállás bejelentette, hogy szombaton dróntámadásokkal talált el egy izraeli katonai célpontot a megszállt Golán-fennsíkon.

Vasárnapi közleményében az ellenállás kifejtette, hogy a célpont a gázai palesztin nép támogatására és az izraeli megszállás által elkövetett tömegmészárlásokra adott válaszként folytatott ellenállás folyamatos része.

Január 12-én az Ellenállási csoport egy létfontosságú izraeli célpontot csapott le “Eilatban” (elfoglalta Umm al-Rasast), ezzel kiállították a szolgálatból.

Az Iraki Ellenállás harcosai és a Jemeni Fegyveres Erők az elmúlt 3 hónapban könyörtelenül dolgoztak azon izraeli helyszínek megtámadásán, amelyek több száz kilométerre vannak a kilövési pontoktól. Ezek a frakciók ezt a palesztin emberek támogatására tették, akik példátlan brutális agressziónak voltak kitéve, amelynek során közel 25 105 mártír halt meg, míg a sebesültek száma 62 681-re nőtt.

Ezzel párhuzamosan az iraki ellenállási erők az Egyesült Államok katonai bázisait és eszközeit is célba vették Irakban és Szíriában, arra hivatkozva, hogy az Egyesült Államok aktív és megingathatatlanul támogatja az izraeli megszállás Gázai övezet elleni agresszióját.

Az iraki Hezbollah Brigádok egyik magas rangú tisztviselője, Abu Ali Al-Askari megfogadta, hogy az iraki ellenállás mindaddig folytatja az ellenség erődítményeinek lerombolását, amíg el nem éri céljait.

A nyugat-iraki Ain el-Assad légitámaszponton lévő amerikai erőket szombaton megtámadták – jelentette az Al Mayadeen tudósítója.
Források azt mondták az Al Mayadeennek , hogy a támadás több nagy kaliberű rakétát is magában foglalt, amelyeket több irányból lőttek ki a légibázis felé. Sőt, forrásaink felfedték, hogy legalább 10 rakéta közvetlenül találta el a légibázis szárnyát vagy annak környékét.
Ugyanebben az összefüggésben iraki sajtóorgánumok beszámoltak az amerikai katonai támaszpont irányába indított nagy rakétazápor észlelésével kapcsolatos kezdeti megfigyelésekről.

Eközben a Fox News tudósítója, Lucas Tomlinson közzétette az X-en, hogy több mint 15 US Patriot föld-levegő rakétát indítottak el, hogy elfogják a szerinte iráni rakétákat.

Amerikai csapatok megsérültek a támadásban

A Reuters egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy az iraki Ain el-Aszad légitámaszpont elleni szombati támadás következtében amerikai személyzet megsérült.

A névtelenül nyilatkozó tisztviselő a Reuters hírügynökségnek elmondta , hogy az eredeti jelentés előzetes adatokon alapul, és változhat, ahogy az amerikai erők értékelik veszteségeiket.

Fontos, hogy a tisztviselő szerint az első jelentések szerint a bázist több ballisztikus rakéta is eltalálta, de nyitva hagyták annak lehetőségét, hogy a bázist rakéták találták el.

Később az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága megerősítette, hogy több ballisztikus rakétát és rakétát indítottak Nyugat-Irakban az Ain el-Assad légitámaszpontra, hozzátéve, hogy “számos amerikai személyzetet kivizsgálnak traumás agysérülések miatt”, míg “legalább egy iraki szolgálatos megsebesült.”

Az Egyesült Államok hadseregét október 17. óta folyamatosan támadják Szíriában és Irakban . A több mint 140 hadművelet többségét az Iraki Iszlám Ellenállás, az Iszlám Ellenállás csoportjainak gyűjteménye vette át, amelyek kollektív szárny alatt működnek.

A Pentagon szóvivője, Sabrina Singh a hét elején elismerte, hogy a térségben tartózkodó amerikai erőket 140 alkalommal érte támadás . A csütörtöki sajtótájékoztatón Singh felfedte, hogy a támadások “tartósak és riasztóak”.

“A mai napig körülbelül 140 támadást hajtottak végre amerikai csapatok ellen Irakban és Szíriában: 57 támadás Irakban és 83 támadás Szíriában ” – mondta.

A Pentagon jelentős áldozatokról számolt be személyzetének, közel 70 katona megsebesült, és egy nem harcoló vállalkozó életét vesztette a támadások következtében.

Orientalista.hu – Karoly Kuti

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑