Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2020. 08. 15.

Az iraki miniszterelnök hazahívja a keresztényeket

2020. 08. 15.

Az új iraki miniszterelnök, Musztafa al-Kádimi arra hívta a keresztényeket, akik az ún. Iszlám Állam erőszaka elől menekültek el hazájukból, hogy térjenek vissza és járuljanak hozzá az ország újjáépítéséhez.

A május 7-én kinevezett új kormányfő vasárnap fogadta Louis Raphael Sako bíborost, a káldok babilóniai pátriárkáját. Biztosította az egyházi vezetőt: kormányának eltökélt szándéka, hogy segítse a keresztény családokat. Sako pátriárka a Vatikáni Rádiónak beszámolt a politikussal folytatott megbeszéléséről.

Építő jellegű találkozó volt, amely megerősítette – a közelmúlthoz képest – egy jobb jövő reményét az iraki keresztények számára. „Örülünk, ha a keresztények visszatérnek Irakba és hozzájárulnak az újjáépítéshez. Minden iraki felekezet tagja egy új Irakra vágyik, amely hisz a békében és elutasítja az erőszakot” – hangsúlyozta az iraki miniszterelnök Sako káld pátriárkával folytatott megbeszélését követően kiadott közleményében.

„Irak mindenkié és a keresztények ennek az országnak a gyermekei” – fogalmazott Musztafa al-Kádimi.

Ugyanakkor nem mindenki tud részt venni Irak jövőjének építésében.

A keresztények büszkék identitásukra

Sako bíboros a találkozón kijelentette, hogy az iraki egyház támogatja az új kormány erőfeszítéseit, amelyek a stabilitás és a biztonság újra megteremtésére irányulnak.

Annak a reményének adott hangot, hogy a miniszterelnök kezdeményezései lehetővé teszik majd Irak számára, hogy az előtte álló számos kihívással szembe nézzen.

„A keresztények minden szempontból állampolgároknak tekintendők és többé nem tudjuk elfogadni a részrehajlást. Az államot szét kell választani a vallástól” – nyilatkozta a Vatikáni Rádiónak Louis Raphael Sako bíboros.

A keresztények nem hitetlenek

„Nem vagyunk hitetlenek, hívők vagyunk és erősen kötődünk országunkhoz. Az évek során hozzájárultunk kultúrájához és hagyományaihoz” – tette hozzá a káldok babilóniai pátriárkája.

„A kormány részéről már vannak bíztató jelek, mint pl. egy keresztény tanácsadó kinevezése. A miniszterelnök a találkozón ígéretet tett arra, hogy amint lehetséges rendőri és katonai alakulatokat küld Ninivébe, ahol a keresztényeknek még mindig nyílt sebei vannak.”

„Musztafa al-Kádiminek elmondtam, hogy küzdeni kell a korrupció ellen, bűn a pénz eltulajdonítása.” „A miniszterelnök azt kérte tőlem, hogy álljak rendelkezésre abban az esetben, ha tanácsra lenne szüksége, amire kész vagyok” – osztotta meg Sako pátriárka a találkozó tapasztalatait.

A Ninivei-fennsík keresztényeinek kétséges a biztonsága

2014-ben sok iraki keresztény, elsősorban a Ninivei-fennsíkról elmenekült az országból az ún. Iszlám Állam üldözései elől.

Lassanként kezdenek visszatérni hazájukba. Mindenesetre a biztonság hiánya, a megfélemlítések, a zaklatások és a pénzkövetelések a fegyveres alakulatok és más ellenséges csoportok részéről továbbra is fenyegetést jelentenek az iraki keresztények számára.

Ezt a közelmúltban a Szükséget szenvedő egyház jótékonysági szervezet jelentése is megerősítette, amelyet „Élet az Iszlám Állam után: új kihívások a kereszténység számára Irakban” címmel tettek közzé.

Újabb elvándorlások veszélye fenyeget

A Szükséget szenvedő egyház szerint, ha a nemzetközi közösség nem avatkozik be mielőbb, akkor a kényszer elvándorlás a következő években még tovább csökkenti majd a keresztény lakosság jelenlétét Irakban, amely a Szaddám Husszein rezsimje elleni háború idején már 80%-kal csökkent.

Fennáll a keresztény közösség teljes kihalásának veszélye. A biztonság hiányán túl, sok iraki keresztény a munkanélküliséget, a korrupciót és a társadalmi szintű vallási diszkriminációt is megjelöli azon tényezők között, amelyek emigrálásra kényszerítik őket.

A helyi egyház minden eszközzel próbálja megfékezni ezt a jelenséget azáltal is, hogy szóvivőjükké válik és a kormány elé tárja a keresztény közösség aggodalmait és kéréseit.

Vatican News

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑