Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2021. 12. 28.

Az iraki múzeum restaurálja a dzsihadisták által elpusztított kincseket

2021. 12. 28.

A francia szakértők által támogatott helyreállítási munkálatoknak köszönhetően új életet lehelnek a dzsihadisták által megrongált 2500 éves kincsekbe – közölte a Liner.hu.

Az iraki Moszul múzeum elképesztő ostromot szenvedett el a dzsihadisták által 2014-ben, amikor az Iszlám Állam harcosai elfoglalták Moszul városát, és három éven át hatalmi székhelyként használták a várost. A dzsihadisták minden műtárgyat apró darabokra zúztak, még a legősibb leleteket is, melyek 2500 évesek voltak.

Szakértők szerint rendkívül nehéz feladat vár rájuk, ugyanis a fegyveresek apró darabokra zúzták a műtárgyakat, ezért úgy kell dolgozniuk a restaurálás során, mintha kirakóssal játszanának. Daniel Ibled restaurátor, aki a francia Louvre múzeum megbízásából támogatja az iraki múzeum dolgozóit, elmondta, hogy habár nem lesz könnyű dolguk, “apránként sikerül majd újraalkotni a teljes készletet”.

A dzsihadisták 2015 februárjában közzétettek egy videót, melyen tisztán látszik, ahogy kalapácsokkal zúzzák szét a szerintük eretnek kincseket, és büszkén osztották meg és hirdették szörnyű ámokfutásukat. Pusztításuk azonban nem csupán a rongálásra korlátozódott, ugyanis a legnagyobb műtárgyakat egy az egyben megsemmisítették, míg a kisebbeket a világ több pontján eladták a feketepiacon.

A műkincsekből megmaradt darabok többsége 2500 éves, éppen ezért rendkívül fontos elemei a művészettörténetnek, amit nem hagyhatunk elveszni – épp így vélekedik a Louvre, a washingtoni Smithsonian Institution, valamint a New York-i székhelyű World Monuments Fund is, melyek mind beálltak a kezdeményezés mögé.

 

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑