Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2020. 08. 11.

Az Irán elleni fegyverembargó meghosszabbítását kérik a Jement bombázó arab államok

2020. 08. 11.

A hat tagú Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) azt kéri az ENSZ-től, hogy hosszabbítsa meg az Irán elleni fegyver embargót. A kérés természetesen az Egyesült Államok általi ösztönzéssel történt.

A GCC szervezetet alkotó Bahrein, Kuvait, Omán, Katar, az Egyesült Arab Emirátusok és Szaúd Arábia vasárnap kijelentették, hogy Irán jelentősen beavatkozik szomszédai belügyeibe. Éppen ezért szerintük szükséges az embargó meghosszabbítása.

Az Irán elleni embargó ugyanis október 18-án lejár, melyet még az Iránnal való atomalkuból kilépő Egyesült Államok hozott meg 2018-ban.

Azonban az Öböl-menti Együttműködés államai sem teljesen egységesek, hiszen Szaúd Arábia, Emirátusok és Bahrein Egyiptommal közösen 2017-ben megszakították a politikai, kereskedelmi és szállítási együttműködést Katarral, mert szerintük az ország támogatja a terrorizmust. Szerintük Katar fegyver kereskedelmi tevékenységet is folytatott Iránnal.

Az Egyesült Államok egymaga sikertelen a szankciók meghosszabbításában és félnek attól, hogy az ENSZ olyan egyszerűbb szankciókat hoz Irán ellen, ami még 2015-ben volt érvényben. Akkor még az amerikai kormány megegyezett Iránnal az atomalku tekintetében.

A szankciókkal kapcsolatban Moszkva és Peking szinte biztosan vétót emel az ENSZ-nél.

Érdekes, hogy azok az államok sürgetik leginkább az Irán elleni fegyver embargó meghosszabbítását, melyek a nyugati országoktól vásárolt, de a nemzetközi jogszabályok által tiltott fegyvereket vetnek be a jemeni nép ellen már több mint öt éve.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Arabiya)

Megosztom:
Back to Top ↑