Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Haditudósítás

2020. 07. 05.

Az ISIS terroristák támadássorozatai folytatódnak a szíriai sivatagban

2020. 07. 05.

A hét eleje óta a Szíriai Arab Hadsereg az ISIS terroristák több támadását verte vissza a közép-szíriai sivatagban.

A legutóbbi támadás Kelet-Homszban történt július 2-án reggel és mindeddig ez volt a legnagyobb erejű. Az összecsapások több óráig tartottak és a szíriai kormánycsapatok az Orosz Légierő támogatását is kérték. Úgynevezett ellenzéki források szerint tíz szíriai katona meghalt vagy megsebesült az harcban, azonban a hír még megerősítésre vár.

A támadásra válaszul a Szíriai Légierő és az Orosz Légierő július 2-án és 3-án csapásmérések sorozatát hajtották végre a terrorszervezet felderített állásaira az Eufrátesz-folyó nyugati partján és az USA által megszállt Al-Tanf határállomás közelében.

Szíriai források szerint az ISIS terrorszervezet sok száz tagja bujkál még a sivatagban földalatti alagutakban és a mozgékony fegyveres csoportok minden szükséges felszereléssel el vannak látva az önálló tevékenységhez. Az elmúlt hónapokban a Szíriai Fegyveres Erők számos alkalommal próbálták felkutatni és felszámolni ezeket a csoportokat. Habár eddig csak részben sikerült eredményt elérniük. A Szíria területein működő dzsihádista csoportokat korábban is idegen hatalmak segítették. A különböző zászlók alatt harcoló frakciók tagjai gyakran változtatják hovatartozásukat (FSA/Al-Nuszra/ISIS) és kapnak kiképzést és támogatást a megszállt (török, amerikai) zónákban.

Július 2-án a Törökország által támogatott “Szír Nemzeti Hadsereg” nevet viselő frakció tűz alá vette a Szíriai Arab Hadsereg állásait nyugatra a török megszállás alatt lévő Tell Abiad településtől, ezzel helyi összecsapásokat váltott ki. A leghevesebb harcok Abdi falu közelében robbantak ki. Szíriai kormánypárti források szerint legalább egy szíriai katona megsebesült és néhány törökpárti dzsihádista fegyveres meghalt.

A török támogatást élvező militánsok rendszeresen megsértik a tűzszüneti megállapodást annak ellenére, hogy a Szíriai Arab Hadsereg jelentős csapaterősítéseket hajtott végre az északkelet-szíriai frontvonalon. A legvalószínűbb, hogy a török támogatású dzsihádisták sérthetetlennek érzik magukat a Török Hadsereg védelmének köszönhetően. Ez a hozzáállás tovább fokozza a feszültséget a régióban.

Eközben a szíriai kormányerők megállították a megszálló amerikai csapatok egyik menetoszlopát a Tell Tamer és Abu Raszin települések között fekvő Al-Dardara-hídon, Al-Haszakah tartomány északi részén. Rövid szóváltást követően az amerikai menetoszlop visszafordult a térségből.

Mostanáig elég gyakorivá váltak az ehhez hasonló incidensek a szíriai kormányerők és a megszálló amerikai csapatok között. A damaszkuszi kormány nyilvánvalóan fokozta erőfeszítéseit, hogy korlátozza az USA vezette koalíció ottani műveleteit.

A helyzet némileg stabilizálódik a vahhabita militánsok által megszállt Idleb tartományi és környéki területeken. Majdnem egy hétig tartó összecsapások és kölcsönös vádaskodások után a Hajat Tahrir Al-Sham szövetség és a “Fa Ithbatu” nevet viselő iszlamista koalíció (mindkét frakció az Al-Kaida terrorhálózathoz kapcsolódik) megállapodtak egy tűzszünetben. A Hajat Tahrir Al-Sham még egyszer újra bebizonyította, hogy a legbefolyásosabb és a legütőképesebb vahhabita terrorszervezet az úgynevezett ellenzéki uralom (értsd: idegen megszállás) alatt lévő területeken.

Orientalista.hu – Szíriai Arab HadseregSouthFront.org

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑