Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2017. 04. 26.

Az Iszlám Állam bocsánatot kért Izraeltől

2017. 04. 26.

Izrael “annyira semleges” a szíriai konfliktusban, hogy egy alkalommal még az Iszlám Állam is bocsánatot kért, amiért megtámadta a katonáit a Golán-fennsíkon. Legalábbis ezt állítja a korábbi izraeli védelmi miniszter.

Moshe Ya’alon véletlenül azt is beismerte, hogy kiépítettek egy kommunikációs csatornát az Iszlám Állam (IÁ) egyik Golán-fennsíkon tevékenykedő sejtjével is.

A Times of Israel idézte a volt tárcavezetőt, aki szombaton kotyogta el, hogy „nemrég volt egy eset, amikor a IÁ terroristái tüzet nyitottak izraeli katonákra, majd később bocsánatot kértek”. Amikor arra kérték, hogy ezt mégis fejtse ki bővebben, visszautasította. Az izraeli hadsereg sem kommentálta az elszólást, az ottani törvények szerint ráadásul mindennemű kommunikáció a terroristákkal illegálisnak számít.

Ya’alon 2013 és 2016 májusa között volt védelmi miniszter. A bocsánatkérés valószínűleg ahhoz a tavaly novemberi incidenshez köthető, amelynek során izraeli katonák és az Iszlám Állam először csaptak össze. Ennek során az IÁ-nak hűséget fogadott Shuhada al-Yarmouk(Jarmuki Mártírok Brigádja, ) terrorista sejt és az izraeli haderő lőttek egymásra, miután a hadsereg Goláni Brigádja átlépte a Szíriával határos biztonsági kerítést, hogy „hadműveletet hajtson végre”.

Izrael semlegesnek állítja be magát az szíriai konfliktusban, de  az elmúlt 6 évben több tucat alkalommal hajtott végre légicsapásokat a Szíriai Arab Hadsereg és a vele szövetségese fegyveres erőkkel, hogy egítse az iszlamista fegyveresek offenzíváját.

Orientalista.hu – Russia Today

 

Megosztom:

, , , , , , ,




Back to Top ↑