Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2015. 03. 13.

Az Iszlám Állam ókori városokat pusztított el (Képgaléria)

2015. 03. 13.

Iraki tisztviselők szerint a múlthéten a terrorszervezet ledózerolta az ősi iraki Nimród  és Hatra városok romjait.  

Press Tv – A takfiri fegyveresek “ledózerolták” az ősi asszír Nimród várost Irak északi részén, számoltak be iraki kormányzati tisztviselők.

A takfiri csoport “a történelmi Nimród várost nehéz járművekkel ledózerolta” jelent meg az Iraki Turisztikai és Antikvitások Minisztériumának hivatalos Facebook oldalán csütörtökön.

A több ezer éves város lerombolását egy héttel azután hajtották végre, hogy február 26-án a fegyveresek megjelentettek egy vidrót, amit az látható, hogy kalapácsok, fúrók segítségével lerombolják a moszuli Ninawa Múzeum ókori szobrait, amely asszír leletek a 9. századig nyúlnak vissza.

A takfiri terroristák már a földdel egyenlővé tettek több mecsetet Szíriában és Irakban, amiből sok az iszlám civilizáció korai éveihez nyúlik vissza. A terroristák számos neves síita és szunnita sírt is megrongáltak.

A terroristák célkeresztjében nem csak a különböző nézeteket valló emberek állnak, hanem a múzeumok és az antik leletek is.

IraqSites_final_n

Észak iraki történelmi asszír városok

Tisztviselők arról számoltak be február elején, hogy Moszulban az ISIL felgyújtotta a történelmi könyvek és kéziratok legértékesebb gyűjteményét a Ninawa Múzeumban. Több tízezer felbecsülhetetlen értékű dokumentum veszett oda. Néhányat ezek közül nyilvántartásba vette az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO), de azok is elégtek a lángok között.

Iraki közlés szerint Hatrát is dózerolják

Az iraki kormányzat közlése szerint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet emberei szombaton szétdúlták egy újabb ókori romváros, Hatra maradványait Észak-Irakban, az IÁ ellenőrzése alatt álló területen.

Az idegenforgalmi és régészeti minisztérium Moszulban állomásozó alkalmazottaira hivatkozva tájékoztatta a Reuters brit hírügynökséget arról, hogy az Iszlám Állam tagjai a régészeti emlékeket dózerolják az UNESCO világörökségi listáján is szereplő városban.

A tárca illetékese hozzátette, hogy más forrásból egyelőre nem tudták megerősíteni ezeket a jelentéseket, és még fényképekkel sem rendelkeznek a pusztításról.

A Reuters mindazonáltal a térségben lakóktól is arról értesült, hogy az iszlamisták robbantásokat hajtanak végre, és épületeket rombolnak le a szóban forgó területen. Hatra mintegy 110 kilométerre délre fekszik Moszultól.

Az Iszlám Állam januárban és februárban Moszulban tett tönkre felbecsülhetetlen értékű műtárgyakat és könyvtári könyveket, mert eretnekségnek tekinti ezeket.

A Press TV közlése szerint Hamed al-Jabouri, a Moszuli Egyetem régészeti osztályának a vezetője is beszámolta arról, hogy a Deash (ISIL) robbantásokat végeztek az ősi leleteknél, amely során helyre helyrehozhatatlan károk és jelentős veszteségek keletkeztek.

.

Orientalista.hu – (Forrás: Press TV, persianews.vcp.ir, MTI)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑