Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2021. 03. 27.

Az Iszlám Állam után befolyásos vállalkozók pusztítják Ninive ősi városát

2021. 03. 27.

Az iraki parlament egyik korábbi keresztény képviselője Joseph Salwa pénteken felhívta a sajtó figyelmét az ősi Ninive város ellen folyó pusztítása, mely sajnos a helyi hatóságok és a Ninive kormányzóság tudtával, és hallgatásuk mellett történik.

Befolyásos gazdag vállalkozók több ezer éves épületeket pusztítanak el az ősi Ninive város területén Moszul közelében.

A volt képviselő éppen ezért tiltakozó levélben szólította fel Hassan Nazim iraki kulturális minisztert, hogy tegyen valamit az ország történelmi emlékeinek védelméért. Ezen kívül Mustafa Al-Kazemi miniszterelnököt is tájékoztatta arról, hogy munkagépek néhány nap alatt lerombolták az ősi Ninive város falának egy részét.

Salwa képviselő azt is elmondta, hogy a munkagépek a város lerombolt falából származó köveket ismeretlen helyre szállították, hogy bezúzhassák és más építkezéseken felhasználhassák azt. Ezt a barbár cselekedetet azonban az iraki kormánynak azonnal meg kellene állítania.

A város jelenlegi lakosait az is zavarja, hogy a kormány tíz évvel ezelőtt számos helyi tulajdonban lévő földet lefoglalt, bármiféle kártalanítás nélkül, pontosan a régészeti lelőhelyek re hivatkozva. Most pedig ezek a földterületek gazdag vállalkozók kezébe kerültek, akik építkezni fognak a területen. Az államigazgatásban azonban egyfajta politikai káosz van, ahol a hatályos jogszabályokat nem igazán tudják betartatni.

A világtörténelem számára is fontos ősi Ninive város, mely az asszírok egyik legjelentősebb települése, Kr.e. 2700 körül épült. A város ezen kívül fontos a kereszténység, az iszlám és a zsidó vallás számára is. Az utóbbi időszakban azonban többször is kiraboltak ezt a gazdag régészeti területet.

Firas Elias helyi aktivista képeket töltött fel Twitter oldalára a pusztításról, mellyel kapcsolatban megjegyezte, hogy munkagépek napok alatt széthordták Ninive Kr.e. 612-ben épült városfalát.

 

 

2003 után az amerikai megszállók segítségével nyugati ,,műgyűjtők,, jutottak jelentős leletekhez, később pedig fegyveres iszlamista milíciák tulajdonítottak el műemlékeket szintén nyugati gyűjtők számára.

A képviselő szerint a legjelentősebb pusztítást azonban az Iszlám Állam nevű terrorszervezet okozta, mely 2014 és 2017 között ellenőrzése alatt tartotta a területet és Moszul városát. A szélsőséges iszlamisták igyekeztek az összes régi szobrot elpusztítani.

Az iraki politikuson kívül helyi aktivisták is felfigyeltek a városban folyó építkezésekre és többen nemtetszésüknek adtak hangot az üggyel kapcsolatban.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Araby)

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑