Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2021. 04. 24.

Az izraeli rendőrség folytatta a palesztinokkal való összecsapást

2021. 04. 24.

Pattanásig feszült a helyzet Kelet-Jeruzsálemben szombatra virradó éjszaka, miutánaz izraeli rendőrség a ramadán muzulmán böjti hónap immár sokadik éjszakáján folytatták összetűzéseit a palesztin fiatalokkal, miközben a Gázai övezetből rakétákat lőttek ki a megszálló zsidó erők irányába, és tüntetések kezdődtek a megszállt Ciszjordánia palesztin városaiban.

Az izraeli rendőrség azt közölte, hogy 44 embert vettek őrizetbe, és húsz rendőr sérült meg az összetűzésekben.
A szokásosnál magasabb feszültség azután alakult ki a szent városban, hogy csütörtökön egyaránt tüntettek a ramadán idejére elrendelt gyülekezési korlátozások miatt feldühödött palesztin fiatalok, illetve a vallásos zsidókat ért palesztin utcai támadások miatt tiltakozó izraeliek.

Bár a rendőrségnek csütörtökön többnyire sikerült egymástól távol tartania a két oldal tüntetőit, a Lahava nevű szélsőjobboldali, zsidó nacionalista szervezet több száz fiatal aktivistája “halál az arabokra” kiáltásokkal támadt a jeruzsálemi óváros Damaszkuszi kapujánál gyülekező arab fiatalokra.

Az őrizetbevételek és az elszenvedett sérülések csak tovább fokozták a feszültségeket, és péntek éjjel az Óváros falain kívül összesereglett palesztin fiatalok összecsaptak a kivezényelt több száz rohamrendőrrel. A palesztinok kövekkel dobálták a rendőröket, akik vízágyúval válaszoltak.

Mások egy izraeli bíróság épületére zúdítottak kőzáport, és biztonsági kamerákat rongáltak meg. A Vörös Félhold palesztin mentőszolgálat közlése szerint nyolc palesztin sérült meg a rendőrséggel vívott péntek éjjeli összecsapásokban, s közülük kettő kórházi kezelésre szorult.

Jeruzsálem vitatott hovatartozása a palesztin-izraeli konfliktus egyik legfőbb eleme. Az izraeliek Jeruzsálem egészét a saját fővárosuknak nyilvánították, beleértve a város 1967-ben elfoglalt keleti szektorát is, míg a palesztinok Kelet-Jeruzsálemet szeretnék megtenni a Ciszjordániából és a Gázai övezetből létrehozni vágyott önálló államuk fővárosává.

A Gázai övezetből péntek éjjel három rakétát lőttek ki Izrael irányába – közölte az izraeli hadsereg, nem sokkal azt követően, hogy a keskeny tengerparti területet kézben tartó Hamász szervezet és más palesztin csoportok közös felhívásban szólítottak fel palesztin ellenállásra Jeruzsálemben.

Két rakéta a Gázai övezet határa közelében robbant fel, míg a harmadikat megsemmisítette a Vaskupola elnevezésű izraeli légvédelmi rendszer. Közben Ciszjordánia számos városában palesztin fiatalok csaptak össze izraeli katonákkal a hadsereg ellenőrző pontjai közelében.

Az összecsapások és különböző erőszakos incidensek a ramadán április 13-i kezdete óta tartanak a muszlimok, a keresztények és a zsidók számára egyaránt szent városban. Indítékként a palesztinok azt hozzák fel, hogy a rendőrség fémkordonokkal akadályozza a ramadán estéin szokásos gyülekezésüket a jeruzsálemi Óváros Damaszkuszi kapujánál lévő, amfiteátrum szerű téren.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑