Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2016. 04. 27.

Az USA csalással akadályozza az Iránnal való kereskedelmet

2016. 04. 27.

Ali Khamenei ajatollah, az Iszlám Forradalom vezetője szerint az USA “csaláshoz” folyamodott, amivel akadályozza az Iránnal való nemzetközi kereskedelmet a nukleáris megállapodás ellenére.

“Papíron az amerikaiak azt mondják, a bankok kereskedhetnek Iránnal, de a gyakorlatban olyan iranófób módon járnak el, hogy nem jöhet létre kereskedelem Iránnal”,–  mondta a Legfőbb Vezető iráni munkások csoportjának tartott beszédében Teheránban, szerdán.

“Egy amerikai tisztviselő azt mondta, a szankciók zömét fenntartották, hogy a befektetőket félelemben tartsák és ne jöjjennek ide”, tette hozzá Khamenei ajatollah.

“Az amerikaiak elkötelezettek a csalásban és akadályozásban. Majd azt állítják, hogy mi vagyunk a pesszimisták.”

A Legfőbb Vezető bírálta, amiért az amerikai igazságszolgáltatás kétmilliárd dollár befagyasztott iráni vagyont foglalt le – hivatalos források szerint.

“Az Egyesült Államok igyekszik feszültséget kelteni, utána pedig panaszkodik, hogy bizalmatlanok vagyunk vele szemben”.

Az amerikai legfelsőbb bíróság a múlt héten úgy döntött, hogy a befagyasztott alapokból kifizethető kártérítés az Irán által támogatott terrorszervezet áldozatainak és hozzátartozóiknak, köztük a Hezbollah libanoni síita milícia által az amerikai tengerészgyalogosok bejrúti laktanyája ellen 1983-ban elkövetett pokolgépes merénylet, valamint a szaúd-arábiai Hobarban 1996-ban elkövetett robbantás áldozatainak. Bejrútban 241 amerikai vesztette életét, a hobari merényletnek pedig 20 halottja és 372 sebesültje volt. A hozzátartozókkal együtt több mint 1300 ember jogosult kárpótlásra. Teherán bírálta, s gyakorlatilag lopásnak nevezte a döntést és kilátásba helyezte, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság elé viszi az ügyet.

Az európai és ázsiai pénzintézetek is vonakodnak üzletelni Iránnal az amerikai nyomásgyakorlás miatt. Washington a terrorizmus támogatása, az emberi jogok lábbal tiprása és ballisztikus rakétaprogramja miatt továbbra is szankciókkal bünteti az iszlám köztársaságot.

Orientalista.hu – (Persianews, PressTV, MTI)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑