Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2016. 09. 18.

Az USA légierejének köszönhetően megerősödött az Iszlám Állam

2016. 09. 18.

17 órakor az USA vezette koalíció megtámadta a Szíriai Arab Hadsereg több állását Deir Ezzorban az ISIS terrorszervezet egy offenzívája során.

A légi csapásokat két F-16, két A-10 és AH-64 Apache harci helikopter hajtotta végre Szíriai Arab Hadsereg védelmi állásai ellen és néhány páncélozott eszköz ellen a Deir Ezzor Katonai Repülőtér körül, kifejezetten a Thardeh-hegyen, amelyik a repülőtér felé magasodik.

Ennek eredményeként a Szíriai Arab Hadsereg visszavonult és az ISIS terroristák képesek voltak elfoglalni a hegyet, így közvetlenül fenyegeti a repülőteret.

A Szíriai Arab Hadsereg képes volt gyorsan ellentámadást indítani és visszafoglalni minden állást, amelyeket az USA vezette koalíció megtámadott, így sikerült semlegesíteni az ISIS terrorszervezet repülőtér elleni fenyegetését.

Az ISIS légiereje

Maria Zaharova, az Orosz Külügyminisztérium szóvivője: “Ha korábban arra gyanakodtunk, hogy az Al-Nuszra Frontot (Al-Kaidát) ilyen módon védelmezik; mostanára, a Szíriai Arab Hadseregre mért mai légi csapások után, arra az elborzasztó meggyőződésre jutottunk az egész világ előtt, hogy a Fehér Ház az IS/Daesh (“Iszlám Állam”) terrorszervezetet védi.

A mentést is megnehezítette az amerikai légierő

A kezdeti jelentéseket követően, amelyek szerint a Szíriai Arab Hadsereg legalább 80 katonáját ölték meg egy amerikai légi csapásban, Deir Ezzor tartomány területén, újabb értesülések azt sugallják, hogy legalább 100 katona halt meg és további 100 megsebesült.

A Pentagon sajtónyilatkozata egyáltalán nem említi a mészárlást, csak egyszerűen idézi, hogy “Deir Ezzor közelében egy légi csapás megsemmisítette az ISIS/Daesh öt utánpótlási vonalát.”

Az Egyesült Államok Középső Parancsnoksága (CENTCOM) nyilatkozata szerint, azonban at USA közölte Oroszországgal a térségben indított légi támadásának tényét, ahol a Szíriai Arab Hadsereg állásai voltak. A bombázást csak akkor hagyták abba, amikor Oroszország közölte az Egyesült Államokkal, hogy valószínűleg a Szíriai Arab Hadsereget támadták meg, nem az ISIS terrorszervezetet.

Ezenkívül jelentések szólnak arról, hogy az USA Légiereje elektronikai zavarást alkalmazott, emiatt a Szíriai Arab Hadsereg nem értesülhetett a zajló mészárlásról.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑