Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy

2016. 05. 26.

Beindult a nyári szezon, özönlenek a menekültek Líbiából

2016. 05. 26.

Az elmúlt napon 23 mentőakciót hajtottak végre a Földközi-tengeren, és minden, a térségben állomásozó hajót be kellett vetni a csónakokkal és kisebb hajókkal Európába igyekvő migránsok kimentéséhez.

Az elmúlt huszonnégy óra alatt mintegy háromezer migránst mentettek ki olasz és más hajók a tengerből a líbiai partoknál, hét embert ugyanakkor már csak a holtan tudtak kiemelni a vízből – közölte szerdán a mentési missziót irányító olasz haditengerészet.

A tájékoztatás szerint az elmúlt napon 23 mentőakciót hajtottak végre a Földközi-tengeren, és minden, a térségben állomásozó hajót be kellett vetni a csónakokkal és kisebb hajókkal Európába igyekvő migránsok kimentéséhez.

Egy felborult hajónak épp a közelében járt az egyik olasz őrnaszád, amelynek legénysége félezer embert meg tudott menteni, viszont nem minden utast. Hét ember holtan került a fedélzetre, és félő, hogy többen a tengerbe vesztek.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) által a minap közölt adatok szerint az év eleje óta 34 ezernél több migráns érte el az olasz partokat önállóan vagy az őket megmentő hajókkal. Ez valamivel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában volt.

Segélyszervezetek szerint az Európába tartó migránsok számára a “legjárhatóbb” a Líbia és Olaszország közötti tengeri útvonal a balkáni folyosó lezárása, illetve az Európai Unió és Törökország között kötött megállapodás életbe lépése óta.

Tartani lehet attól, hogy az időjárási viszonyok javulásával növekedni fog a migránsáradat. Már az elmúlt napokban is jelentősen nőtt az útnak induló migránsok száma. A tengeri mentőexpedíciók két nap alatt több mint 5600 embert vettek a járműveik fedélzetére.

A migránsok többsége egyébként Líbiából indul útnak az olaszországi Lampedusa vagy Szicília felé, és zömük afrikai országokból való. Így egyelőre nem igazolódott be az olasz hatóságok félelme, hogy a háború sújtotta Szíriából vagy Afganisztánból menekülő emberek ezt az útvonalat választják a balkáni határok lezárása miatt.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑