Cadmus fordítás Cadmus
Afrika

2023. 08. 10.

Szudánban több mint négymillióan kényszerültek már otthonuk elhagyására

2023. 08. 10.

Több mint négymillióan kényszerültek már otthonuk elhagyására Szudánban azóta, hogy négy hónapja fegyveres konfliktus kezdődött – közölte az ENSZ helyi idő szerint szerdán.

“A 16 hete tartó válság óta több mint négymillióan menekültek el otthonukból az ország határain belül vagy a határokon túlra, szomszédos országokba” – mondta Clementine Nkweta-Salami, az ENSZ szudáni humanitárius koordinátora.

“Sokan nem tudnak elmenekülni, és olyan is van, hogy megakadályozzák, hogy az emberek máshol keressenek biztonságot”- közölte a koordinátor.

“Akiknek sikerül, további veszélyekkel néznek szembe, útjuk alatt zaklatásnak és rablásnak vannak kitéve” – tette hozzá.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tartott tájékoztatóban Edem Wosornu, az Európia Unió humanitárius koordinációs hivatalának igazgatója Martin Griffith, az ENSZ sürgősségi segélyeinek koordinátora nevében azt mondta, Szudán humanitárius katasztrófába süllyedése súlyosbodott.

Hozzátette, hogy az ország kórházainak 80 százaléka nem működik, és 14 millió gyerek, a szudáni gyerekek fele szorul humanitárius segítségre.

Szudánban április közepén kezdődött a konfliktus Abdel Fattáh al-Burhán elnök és alelnöke, Mohamed Hamdan Dagalo között.
Az országnak 46 millió lakosa van.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑