Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2016. 01. 16.

Biztonsági intézkedések Egyiptomban

2016. 01. 16.

Magas fokú biztonsági intézkedéseket rendeltek el Egyiptomban a Hoszni Mubarak több évtizedes uralmának véget vető 2011-es megmozdulások január 25-i évfordulójára.

A hatóságok elrendelték a főváros metróhálózatának bekamerázását, az intézkedést azzal magyarázták, hogy a közbiztonságot akarják megnövelni, illetve a nők elleni atrocitásokat akarják visszaszorítani – írta az Al-Joun Al-Sabeh napilap.

A biztonsági erők azon vannak, hogy megakadályozzák a demonstrációkat. Az évforduló előtt hetekkel elkezdték a belváros és az akkori tömegtüntetések helyszíneit, mint például a Tahrír teret folyamatos megfigyelés alatt tartani. A központi helyen lévő kávézókat folyamatosan ellenőrzik, az interneten tevékenykedő terrorgyanús aktivistákat letartóztatják.

A egyiptomi hatóságok az azóta betiltott Muszlim Testvériség aktivistáitól tartanak. A szervezetet 2013-ban tiltották be és terrorcsoporttá nyilvánították, miután Al-Sisi tábornok vezetésével a hadsereg elmozdította hatalmából az iszlamista szervezethez tartozó Mohamed Murszit.

A biztonsági erők tagjai átfogó információgyűjtésbe fogtak a legismertebb baloldali csoportok szélsőséges aktivistáival kapcsolatban is.

Az egyiptomi belügyminisztérium jelentése szerint 47 terroristát fogtak el, akik üzemeltették a testvériség facebook oldalát, akik a január 25-ei megmozdulásokra buzdítottak.

A vallásügyi minisztérium arra kötelezte az ország muszlim vezetőit és hitszónokait, hogy a pénteki ima alatti szónoklat hatóságilag egységesített szövegének értelmében tiltsák el a hívőket a 25-i demonstrációktól. A szöveg szerint az utcára vonulásra való “ördögi felhívás súlyos bűn, amelynek célja az ország romba döntése, az öldöklés és a pusztítás” – közölte az MTI.

A mostani lesz a Hoszni Mubarak autokrata elnök három évtizedes országlásának véget vető tömeges megmozdulások ötödik évfordulója.

Abd Al-Fattah Al-Sisi elnök rendeletei alapján tavaly több terrorizmussal kapcsolatos törvény született, amelyek szerint terroristának számítanak, akik megzavarják a tömegközlekedést vagy elfoglalják, megrongálják a köztereket és az állami létesítményeket. Egy augusztusi rendelet szerint halálbüntetéssel sújtható az, akit terrorcsoport vezetése vagy támadások finanszírozása miatt ítélnek el.

Egy 2013-ban született törvény a tüntetéseket szigorú hatósági engedélyekhez köti, a nem engedélyezett demonstrációk résztvevőit pedig több év szabadságvesztéssel bünteti.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑