45 millió embert veszélyeztet élelmiszerhiány Afrika déli részén

Összesen 45 millió embert fenyeget súlyos élelmiszerhiány hat hónap múlva Afrika déli részén a térséget sújtó, 35 éve tapasztalt legsúlyosabb aszály miatt – közölte pénteken az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP).

Jelenleg a térség kilenc országában (Angola, Szváziföld, Lesotho, Madagaszkár, Malawi, Namíbia, Mozambik, Zambia és Zimbabwe) fenyeget máris 11 millió embert a súlyos élelmiszerhiány a WFP közleménye szerint. A helyzet a következő hónapokban csak tovább súlyosbodhat, és térségben élelmiszersegélyre szorulók száma elérheti a rekordmagas 45 milliót – figyelmeztetett a szakosított ENSZ szervezet.

Az elmúlt öt évben mindössze egyszer esett le a szokásos csapadékmennyiség Dél-Afrikában a WFP szerint. Az állandó szárazság, a ciklonok és az árvizek tönkretették a termést.

– Harmincöt év óta a legsúlyosabb aszállyal van dolgunk Dél-Afrika középső és nyugati régióiban – hangsúlyozta Margaret Malu, a WFP dél-afrikai regionális igazgatója.

Az élelmiszerválságot tovább növeli a fokozódó munkanélküliség, az állatok elhullása és az élelmiszerárak emelkedése.

Idén két ciklon pusztított a térségben, mindenekelőtt Mozambikban, és százezrek maradtak fedél nélkül.

– Több millió ember élelmiszerigényét kell kielégítenünk, de meg kell teremtenünk az aszály, az árvizek, valamint az egyre gyakoribb és egy súlyosabb viharok sújtotta embereknek adandó segélyek fedezetét – tette hozzá Margaret Malu.

Afrika déli részén kétszer olyan gyorsan emelkedik a hőmérséklet, mint a világátlag. A PAM szerint Malawit, Mozambikot, a Kongói Demokratikus Köztársaságot, Tanzániát, Zambiát és Zimbabwét sújtja leginkább a következő években a klímaválság.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑