Cadmus fordítás Cadmus

A Burkina Fasó-i elnök elrendelte az általános mozgósítást a terrorizmus elleni harchoz

2023. 04. 21.

Ibrahim Traoré százados, Burkina Faso ideiglenes elnöke aláírta csütörtökön az általános mozgósításról szóló rendeletet a terrorizmus elleni harc érdekében, ezt korábban a nyugat-afrikai ország alkotmánybírósága és a kormány is jóváhagyta.

A tájékoztatás szerint – amelyet az RFI francia rádió idézett – a rendelet megteremtette a jogszabályi alapját annak, hogy a terrorizmus és a szélsőséges csoportok elleni harcban, a nemzet biztonságának érdekében rendkívüli intézkedéseket fogadjanak el.

A jövőben besorozhatják például a 18 évesnél idősebb Burkina Fasó-i állampolgárokat. Ezenfelül a biztonsági erők felügyelete mellett minden településen mozgósíthatják a lakosságot a szélsőségesekkel szembeni védelemre.

Az olyan térségekben, ahol terrorelhárítási műveletek zajlanak, a rendfenntartás feladata a katonai parancsnokságra hárul, amely korlátozhatja a polgárok személyes szabadságát.

A hatóságok mindemellett felhatalmazást kaptak tulajdon – ideértve áruk, pénz, illetve logisztikai eszközök – kisajátítására is. Egy külön testületet is létrehoztak a védelmi minisztériumon belül az ilyen jellegű ügyek intézésére. A rendelet szerint a kisajátított tulajdonért kárpótolni fogják az érintetteket.

A Burkina Fasó-i alkotmánybíróság április 19-én szentesített egy törvényjavaslatot, amelynek értelmében különadót vetnek ki egyes fogyasztási cikkekre, elsősorban az alkoholra, a dohányra és a kozmetikumokra, hogy a befolyt összegből finanszírozhassák a januárban létrehozott “hazafias támogatási alapot”.

A 21 millió lakosú Burkina Fasóban több fegyveres csoport is aktív, közülük néhány az Iszlám Állam vagy az al-Kaida terrorszervezet csatlósa. A szélsőséges csoportok ráadásul kiterjedt térségeket ellenőriznek a részben a Száhel-övezetben található országban. Franciaország a Burkina Fasó-i katonai vezetés kérésére felszámolta katonai jelenlétét az országban, korábban pedig kivonta katonai kontingensét a szomszédos Maliból is, sokak szerint biztonsági vákuumot idézve elő ezzel.

A szeptember 30-i államcsíny után hatalomra került ideiglenes elnök októberben elindított kampányának keretében 50 ezer önkéntes toborzását tervezik a hadsereg számára. A hadsereg mindeddig nem tudta visszaszorítani a dzsihadistákat.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑