Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

A damaszkuszi kormányküldöttség végül elmegy a genfi béketárgyalásokra

2017. 11. 28.

A damaszkuszi kormányküldöttség szerdán érkezik meg Genfbe, hogy részt vegyen az ENSZ égisze alatt folytatott, a szíriai helyzet politikai rendezését célzó béketárgyalásokon – írta a SANA szíriai állami hírügynökség külügyi forrásokra hivatkozva kedden.

A delegációt Bassár el-Dzsaafari főtárgyaló, Szíria ENSZ-hez akkreditált nagykövete fogja vezetni – tette hozzá a SANA. A küldöttség hezitált útnak indulni a kedd délután kezdődő találkozóra, mert az iszlamista lázadók makacsul ragaszkodnak Bassár el-Aszad szíriai elnök távozásához a politikai átmenet kezdetén. Damaszkusz nem hajlandó alkudozni Aszad jövőjéről, és inkább a terrorizmus fölött aratna végső diadalt. A szíriai kormány a fegyveres felkelőket is terroristáknak tartja.

Végül nemzetközi és térségbeli nyomásra a szíriai külügyminisztérium megegyezésre jutott Staffan de Misturával, az ENSZ különmegbízottjával – mondták el névtelenül nyilatkozó források. A damaszkuszi delegáció csak a pénteki ülésen vesz majd részt – tették hozzá.

„Megerősíthetem, hogy megkaptuk a szíriai kormány üzenetét, amelyben jelezte: küldöttsége holnap érkezik” – hangsúlyozta Mistura egyik tanácsadója, Michael Contet. A Naszr al-Haríri vezette lázadó delegáció már hétfő óta Genfben tartózkodik. A küldöttséget a múlt héten újabb csoportok képviselőivel egészítették ki, akiket Damaszkusz szívesebben lát a tárgyalóasztalnál. Köztük van az úgynevezett moszkvai csoport, amely eddig nem követelte Aszad lemondását.

Haríri szerint az átalakítás után nem lehet több kifogása a kormánynak, és legbefolyásosabb nemzetközi patrónusának, Oroszországnak a találkozót illetően. De Mistura a tárgyalások előtt leszögezte: egyik féltől sem fogad el feltételeket.

Az eheti lesz a szíriai béketárgyalások nyolcadik fordulója 2012 óta: az előző megbeszélések eredmény nélkül zárultak. Egyelőre nem tudni, hogy az ellenzék és a kormány képviselői szemtől szembe is tárgyalnak-e egymással – a korábbi fordulókon soha nem került sor erre, csak közvetítéssel egyeztettek. A felkelők küldöttsége már kedden megbeszéléseket folytat az ENSZ illetékeseivel, De Mistura pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagjának képviselőivel találkozik.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑