A független és a bebörtönzött jelölt vezet a tunéziai elnökválasztáson

Kaisz Szaíd független és a korrupciós vádakkal bebörtönzött Nabíl Karui médiamágnás vezet a tunéziai elnökválasztáson a választási bizottság által hétfőn ismertetett a hivatalos részeredmények szerint.

Hivatalos végeredmények az elkövetkezendő órákban várhatóak.

A szavazatok 27 százalékának megszámlálását követően Szaíd a voksok 19 százalékával vezet, Karui 14,9 százalékkal követi őt. Így várhatóan a jogászprofesszor Szaíd és a pénzmosás, valamint adócsalás miatt bebörtönzött Karui mérkőzik meg egymással az elnökválasztás második fordulójában.

A harmadik helyen Abdel-Fattáh Muru, a befolyásos mérsékelt iszlamista Ennahda mozgalom helyettes vezetője áll a voksok 13,1 százalékával. Őt Abdel-Karím Zabídi védelmi miniszter, majd Juszuf Sáhid miniszterelnök követi.

A választási bizottság szerint a részvétel 45 százalék körüli volt.

Az elnökválasztáson 26 jelölt indult.

Az észak-afrikai országban eredetileg november 17-re kiírt elnökválasztást azt követően hozták előre szeptember 15-re, hogy július 25-én, 92 éves korában meghalt Bédzsi Káid esz-Szebszi elnök.

Széles körben úgy tartják, hogy Tunézia az egyetlen valódi sikertörténete a 2011-es arab tavasznak, amelynek során elűzték a hatalomból az autokratikus eszközökkel irányító Zin el-Abidin ben Ali elnököt, aki 1987 óta állt az állam élén. Az országnak új alkotmánya lett, és 2011-ben, majd 2014-ben is demokratikus választásokat tartottak.

Az arab tavasznak köszönhető politikai előrelépéseket azonban nem kísérte gazdasági fejlődés, és az utóbbi években egyre nőtt az elégedetlenség, sokasodtak az utcai tüntetések, miután egyetlen kormány sem volt képes rendezett viszonyokat teremteni a gazdaságban.

Az országban október 6-án parlamenti választásokat is tartanak.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑