Cadmus fordítás Cadmus

A fülöp-szigeteki egyház szót emel a sok emberölés ellen

2017. 08. 20.

A Fülöp-szigeteki katolikus egyház feje szót emelt vasárnap az ellen, hogy a rendőrség kábítószer-ellenes hadjáratának nagyon sok halálos áldozata van.

Az elmúlt héten különösen sok – 76 – olyan embert öltek meg a rendőrök, akit drogbűnözéssel gyanúsítottak, és ezen belül volt olyan nap, amikor 32 emberrel végeztek a fővárostól, Manilától északra található Bulacan tartományban.

A szigetország lakosságának több mint 80 százaléka katolikus, így Luis Tagle bíborosnak, manilai érseknek nagy befolyása van. Az érsek vasárnapi körlevelében arra kérte a rendőröket, hogy kíméljék meg a drogbűnözéssel gyanúsított, de védtelen emberek életét. „A kábítószert nem szabad csupán politikai vagy bűnügyi kérdésnek tekinteni. Ez humanitárius probléma, amely mindannyiunkat aggaszt” – szögezte le.

Rodrigo Duterte államfő egy évvel ezelőtti hivatalba lépése óta hivatalos közlések szerint csaknem 3500 embert öltek meg, és több mint 95 ezer embert vettek őrizetbe országszerte a hatóságok a különböző kábítószer-ellenes akciókban. Emberi jogi csoportok szerint azonban ennél jóval több lehet a kampány halálos áldozatainak tényleges száma.

Dutertét számos bírálat érte drogháborúja miatt, egyrészt a halálos áldozatok nagy száma, másrészt az alapvető emberi jogok megsértése miatt. Duterte a múlt hónapban leszögezte, hogy nem készül visszafogni a halálos áldozatok miatt hevesen bírált drogellenes kampányát.

Orientalista.hu – Magyar Idők, MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑