Cadmus fordítás Cadmus

A görög parti őrség figyelmeztető lövéseket adott le egy gyanúsan viselkedő hajóra az Égei-tengeren

2022. 09. 11.

A görög parti őrség figyelmeztető lövéseket adott le egy, a Görögországhoz tartozó Leszbosz szigete közelében “gyanúsan viselkedő” hajóra – jelentették be vasárnap a görög hatóságok.

A tájékoztatás szerint az eset szombaton történt. Eszerint az “Anatóliai” nevű, az Égei-tenger görög felségvizein tartózkodó hajó kapitánya nem engedte a jármű átvizsgálását a görög parti őrségnek, amely ezért visszakísérte a hajót török vizekre, és értesítette a török hatóságokat.

Török médiaforrások szombaton arról számoltak be, hogy egy, a Törökországhoz tartozó Bozcadaa szigetétől 11 tengeri mérföldre lévő, ám nemzetközi vizeken hajózó teherszállító hajó irányába lövéseket adtak le.

Ankara és Athén között a viszony az utóbbi időben jelentősen elmérgesedett. Görögország panasszal fordult az ENSZ-hez, mert Törökország megkérdőjelezi egyes égei-tengeri szigetei feletti szuverenitását.

A két ország régóta vitatkozik a tengeri határok mellett egyebek között a migrációról, a kölcsönös légtérsértésekről, valamint az utóbbi években a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett hatalmas földgázmezők kiaknázásáról.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑