Cadmus fordítás Cadmus

A humanitárius válság kezelésére szólította fel Izraelt az ausztrál külügyminiszter

2024. 03. 12.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök gázai háborúval kapcsolatos megközelítése aláássa Izrael nemzetközi megítélését – jelentette ki Penny Wong ausztrál külügyminiszter kedden az Australian Financial Review szaklap üzleti fórumán tartott beszédében, irányváltásra, a gázai humanitárius válság kezelésére sürgetve egyúttal Izraelt a nemzetközi támogatás további elveszítésének elkerülése érdekében.

Joe Biden amerikai elnök szombaton tett kijelentésével kapcsolatban, miszerint Netanjahu “többet árt Izraelnek, mint használ” azzal, hogy a háborút az ország értékeivel ellentétes módon kezeli, Wong egyetértésének adott hangot, hozzátéve, hogy az Izraelnek nyújtott nemzetközi támogatás tovább fog csorbulni, ha nem foglalkozik a gázai “humanitárius katasztrófával”.

“Október 7-én terrortámadás történt, és a világ akkoriban joggal rokonszenvezett Izraellel, és szolidáris volt vele” – mondta Wong.
“Azt hiszem, a világ elborzadt a jelenlegi helyzettől… és azt mondanám, hogy ha Izrael nem változtat irányt, akkor tovább fog veszíteni a támogatásából” – fogalmazott az ausztrál külügyminiszter.

Az izraeli ellencsapást a Hamász október 7-i támadása váltotta ki, amelyben izraeli összesítések szerint 1200 ember halt meg és 253-at elraboltak, akik közül sokan a mai napig sem szabadultak ki. Azóta Izrael Gáza elleni légi és szárazföldi támadásának eddig a becslések szerint 31 ezer palesztin esett áldozatul.

A konfliktus miatt a Gázai övezet 2,3 millió lakosának nagy része elhagyni kényszerült otthonát, és az ENSZ becslései szerint a lakosság negyedét éhínség fenyegeti.

Wong legutóbbi megjegyzéseivel Izraelt a gázai humanitárius válság kezelésére felszólító egyre hangosabb, még az ország legszilárdabb szövetségeseit is magában foglaló nemzetközi kórushoz csatlakozott.

Az elmúlt hónapban például Kanada, Ausztrália és Új-Zéland közös nyilatkozatban azonnali humanitárius tűzszünetre szólított fel.
António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn szintén tűzszünetre szólított fel, mondván, hogy a Rafah ellen készülőben lévő izraeli támadás “még mélyebb pokolba” taszíthatja a gázaiakat.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint 31 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 70 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

 

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑