Cadmus fordítás Cadmus

A keresztények nem számíthatnak az ENSZ-re

2019. 08. 12.

Közel-keleti keresztények ezrei rekedtek Jordániában, már évek óta próbálják túlélni az otthonukban zajló polgárháborút, hogy annak végeztével hazatérhessenek. A körülmények azonban egyre romlanak, és azt mondják, az ENSZ alszervezeteire nem lehet támaszkodni.

Az évek, lassan évtizedek óta zajló közel-keleti háború legnagyobb vesztesei az ott élő keresztények voltak, akiket szisztematikusan üldöztek a muszlim szélsőségesek, valamint a szír és az iraki kormány emberei. Az előbb említett két közel-keleti országban az Iszlám Állam a 2014-es előrenyomulása után több ezer embert végzett ki a vallása miatt. Az üldöztetés elől sokan menekülni kényszerültek, sokan a szomszédos Jordániába mentek, mivel bíztak abban, hogy hamarosan visszatérhetnek hazájukba. Az ENSZ adatai szerint 660 ezer szír állampolgár tartózkodik jelenleg Jordániában, azonban a valós szám ennél jóval több lehet.

Az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosa, azaz az UNHCR nevű szervezet is több szíriait és irakit befogadó központot üzemeltet, ahová a keresztények egy részét el tudják helyezni. Elmondásuk szerint a helyzet egyre kilátástalanabb, ugyanis többen már évek óta arra várnak, hogy rendeződjön a sorsuk. Az elmúlt hónapokban azonban sokat romlott a helyzet, ugyanis egyre többen érkeznek a jordániai táborokba és befogadóállomásokra. A jelentés részletezi, hogy többen 2014 – az Iszlám Állam területhódítása – óta Jordániában ragadtak.

Lorance Yousuf Kazqeea, egy bagdadi keresztény férfi a családjával ment a szomszédos Jordániába. Arra vártak, hogy véget érjen a háború, teljesen legyőzzék az Iszlám Államot és az általa hirdetett radikális ideológiát, azonban ez nem történt meg, ami azonban szerinte még nagyobb baj, hogy az ENSZ alig segít a keresztényeken.

Csak Irakból legalább 16 ezer asszír keresztény család menekült az iszlám elől Jordániába. Az Iszlám Állam nem kegyelmezett, mikor öt éve megjelentek és sorra foglalták el a városokat, az ott élő keresztények többségét, akik nem voltak hajlandóak átadni az otthonaikat, megölték. Kazqeea elmondta, a legnagyobb problémájuk azzal van, hogy a háború előtt rendezett életük volt, meg tudtak élni, ő éppen informatikusként dolgozott, azonban Jordániában erre nincs lehetősége, legálisan ugyanis nem vállalhat munkát.

Mindent elvesztettünk. Az ENSZ-szervezet csak nagyon ritkán tud segíteni rajtunk anyagilag. Kilátástalan a jövőnk
– fogalmazott.

888.hu – Bokor Gábor

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑