Cadmus fordítás Cadmus

A Közép-afrikai Köztársaságban még mintegy 10 ezer gyermekkatona harcol a fegyveres milíciák soraiban

2024. 02. 12.

A Közép-afrikai Köztársaságban több mint egy évtizeddel a polgárháború kirobbanása után még mindig mintegy 10 ezer gyermekkatona harcol a különböző fegyveres milíciák soraiban – közölte a bangui kormány hétfőn, a gyermekek katonaként való alkalmazása elleni világnapon.

Marthe Kirima családügyi miniszter szerint a milíciák továbbra is toboroznak gyerekeket katonának, kémnek, de küldöncként, szakácsként vagy akár szexrabszolgaként is használják őket. Mint mondta, 15 ezer gyermekkatona szökött el a lázadóktól, sokukat nagy megrázkódtatás érte, és csak nehezen tudnak visszailleszkedni a mindennapi életbe.

Az ásványkincsekben gazdag, de elszegényedett és konfliktusok sújtotta országban a Seleka lázadószervezet tagjai 2013-ban megbuktatták Francois Bozizét, az ország keresztény elnökét, a keresztény milíciák fegyveresei pedig válaszul megtámadták az országban élő muszlim közösséget.

Az ENSZ becslései szerint a harcoknak több ezer áldozatuk lehet, és több mint egymillió ember – vagyis a lakosság ötöde – volt kénytelen elmenekülni.

Annak ellenére, hogy a kormány 2019-ben megállapodást tudott kötni 14 fegyveres csoporttal, a harcok nem hagytak alább.

Az ENSZ, amely saját missziót tart fenn az országban, igyekszik elejét venni annak, hogy gyerekek kerüljenek a milíciák soraiba, illetve szakmai képzési programokkal próbál segíteni az elengedett gyermekkatonáknak, hogy vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba.

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑